Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 281

Сезонът на театъра

Със силно българско начало започва годината ДКТ „Васил Друмев” в Шумен. Имената на класически автори, изключителни драматурзи, утвърдени режисьори и любими актьори присъстват в афиша на театъра, съобщават от пресцентъра на Мелпомена.

Първият спектакъл е „Последната нощ на Сократ” от Стефан Цанев. Премиерата е на 16.01. от 19,00 ч. Режисьор на постановката е Евгени Будинов. Сценографията и художественото осветление са дело на Петьо Начев, костюмите на Мариела Будинова, музикалната среда на Димитър Добринов, а автор на музиката е Илиян Маринов. На голяма сцена в ролята на Сократ ще се превъплъти Филип Аврамов, ще му партнира Валентин Танев като Пазачът. В ролята на Ксантипа ще видим Милена Аврамова/Александра Михайлова. От трупата на шуменския театър участва още и Кристина Константинова.

През месец януари предстои шуменци да гледат премиерно спектакъла „Осъдени души” от Димитър Димов.  Драматизация и режисура – Бойко Илиев. Сценография и костюми – Галина Абаджимаринова. Музикално оформление – Ники Илиев. В ролите ще видим известните от театъра и киното Елена Петрова, Ники Илиев, Любомир Ковачев, които ще си партнират с актьорите от шуменската трупа Димитър Мартинов, Цветан Пейчев, Светльо Иванов, Валентин Ченков и Любомира Стефанова. Премиерата на „Осъдени души” е на 31.01. от 19:00 ч. в голяма зала.

През януари театърът присъства и на столична сцена. На 21.01. танцовият спектакъл с хореограф Стефания Георгиева „Кукери” гостува в Младежки театър „Николай Бинев”. На 27.01. комедията от Михаил Казаков „Кризисен център” ще радва публиката в Театър „София”.

Непосредствено с това през този месец започват репетиции на спектакъла с работно заглавие „Въведение в тяхната картина” от Маргарит Минков. Режисьор е Стайко Мурджев. Сценограф –  Петя Боюкова. Участват Янислава Линкова, Александра Михайлова, Димитър Мартинов, Цветан Пейчев и Светльо Иванов. Премиерата ще бъде през март на основна сцена. На камерна сцена ще излезе и спектакълът „Две” от Таня Шахова, с режисьор Максима Боева. Участват актрисите от шуменския театър Стефани Лечева, Марияна Бранкованова и Любомира Стефанова.

Всичко това е плавен преход към утвърдения Театрален фестивал „Нова българска драма” – Шумен, 2020. Изключителен интерес показаха към предстоящото издание българските театри, като някои от тях заявиха участие в селекцията с повече от едно заглавие. До 01.02. тече периодът, в който проф. Ромео Попилиев ще трябва да подбере най-добрите спектакли по българска драматургия, които ще видим на шуменска сцена през месец май. Авторите на непубликувани и непоставяни пиеси все още имат време до 1.03., за да кандидатстват със своите текстове в направление „Авторски прочит”.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *