Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Саудитци в Шумен

Саудитска Арабия ще изгради завод за фуражи край Шумен, съобщи на сайта си Министерството на земеделието, храните и горите веднага след като България и Саудитска арабия подписаха меморандум за създаването на съвместна българо-саудитска държавна компания. Според този меморандум в следващите 6 месеца трябва да е готов бизнеспланът и конкретните мерки за създаването на компанията.  Документът бе подписан от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и Халед ал Абуди, директор на държавната “Саудитска земеделска и животновъдна инвестиционна компания” (SALIC). От МЗХГ не съобщават повече подробности за предстоящата инвестиция.

През миналата година “Саудитска земеделска и животновъдна инвестиционна компания” и компанията “Ал Дахра” от Обединените арабски емирства създадоха смесено дружество за съвместни инвестиции в агро проекти в страните от Черноморския регион и обявиха намерение да инвестират 1.3 милиарда долара в аграрния сектор в региона. Към този момент вече са факт съвместни предприятия с Украйна и Сърбия, а България е третата страна, в която предстои инвестиция.

Министърът на земеделието, храните и горите се срещнал със саудитския си колега Абдулрахман ал Фадли. Той подчертал интереса към българското месо, най-вече агнешко. „В България имах възможността да опитам вашето агнешко и то е чудесно“, допълнил саудитският министър, цитиран от пресцентъра на агро министерството.

„За да реализираме внос на месо е много важно възможно най-скоро да се открие директна авиолиния между двете страни“,  подчертал Румен Порожанов и изразил увереност, че това ще стане възможно най-скоро. Ал Фадли заявил още, че продуктите от рози и сътрудничество в областта на ветеринарната медицина също са обект на интерес от страна на Саудитска Арабия.

Министрите Порожанов и Ал Фадли откриха едно от най-големите изложения за храна и земеделски продукти в Саудитска Арабия – Saudi Agro- food.  Порожанов бе специален гост на събитието, в което България участва за първи път. Страната ни се представя с щанд, разположен на площ от 90 кв. м, на който 9 български фирми предлагат млечни и месни продукти, минерални води, пакетиран ориз, козметични продукти от етерични масла, мед и консервирани зеленчуци.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *