Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Гости от Турция

Кои са най-големите проблеми на общината, колко ни е бюджетът, кои са най-важните неща за които го харчим, колко е заплатата на кмета и защо не е окосено около историческия паметник на културата – часовниковата кула – това бяха само част от въпросите с които 20-ина представители на турски медии от района на Одрин, Чорлу и Текирдаг засипаха кмета на Шумен Любомир Христов.

Турските репортери връщат визитата на свои колеги от Шумен и Разград в рамките на проект на Областната управа в Одрин, Генералното консулство на република България в Одрин и със съдействието и подкрепата на Българо-турската търговско-икономическа камара. Гостите от южната ни съседка посетиха в четвъртък тренировъчната база на “Лудогорец” в Разград, къщата-музей на уважавания в Турция борец Коджа Юсуф в село Черна, Томбул джамия и паметника “Създатели на българската държава” и имат предвидено посещение на Двора на Кирилицата в Плиска.

В рамките на гостуването в Шумен делегацията от Турция, която се придружава и от консула ни в Одрин Андон Андонов, беше приета от кмета Любомир Христов, а срещата надхвърли рамките на протоколно мероприятие. Христов запозна гостите с икономиката и историята на града и с направените през последните години инвестиции. В отговор на въпроси кметът обясни, че безработицата в общината е под 3 процента, а инвеститорите и работодателите изпитват трудности с намирането на работна ръка, дори и на нискоквалифицирана. А какви са заплатите, например в общината и колко получава кметът? – поиска да знае репортер. “1400 изчислена в евро е заплатата на кмета, 400 евро средно е заплатата на общински служител.” – отговори Христов и обясни, че ниските възнаграждения в бюджетния сектор са проблем, тъй като общината не е в състояние да задържи добрите експерти, тъй като частният сектор може да си позволи по-високи заплати.

Репортер на DHA остана очарован от старата часовникова кула, но попита защо около нея е така неподредено.

Ще се кандидатира ли кметът за втори мандат? С този въпрос турските репортери изпревариха акредитираните в кметството шуменски репортери, но Христов отговори с дипломатичното: “Още не съм решил”. Представител на електронна агенция от Одрин попита кмета на Шумен за мнението му за днешна Турция и за продължилия с десетилетия процес на кандидатстване на Турция за член на ЕС. Тука Христов се справи дипломатично, като отговори на госта, че отношенията ни с Турция са отлични, а той е “за” присъединяването на Турция към ЕС, но при спазване на всички изисквания, прилагани и за останалите страни членки на съюза.

Консулът Андон Андонов благодари на домакина за възможността турските репортери да се срещнат с представител на местната власт в България.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *