Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Разширяване на парка

Символичната първа копка на новата подзона “С” на “Индустриален парк Шумен” направи изпълнителният директор на Българската агенция за чуждестранни инвестиции Стамен Янев. Край багера, в който разби бутилка шампанско му асистираха кметът на Шумен Любомир Христов, изпълнителният директор на парка Николай Тончев и областният управител Стефан Желев.

 

“Новата подзона “С”, която започваме от днес, няма да бъде по-малко атрактивна за инвеститорите от зона “А,”, която вече изградихме и, която е заета на 75 процента.” – обеща пред гости и партньори изпълнителният директор на “Индустриален парк Шумен” Николай Тончев.

Освен на планиране благоустрояването на нова зона в парка се превърна и в необходимост, тъй като 75 процента от подзона “А” вече е продадена, а собственост в нея имат 17 български и чуждестранни компании. Както Шмоко.бг писа четири инвеститора са придобили парцели само от началото на годината.

“Новата подзона “C” е 590 декара. Чистата площ, която ще предложим на инвеститорите е ок. 380 декара, опитът ни и от тази зона показва, че ок. 30 процента от територията се заделя за инфраструктурата – пътища, полоси за инфраструктура и обекти, които обезпечават нормалното функциониране на зоната.” – обясни пред репортери Николай Тончев. Той допълни, стремежът на ръководството на парка е преди всичко като я направи зоната тя да бъде комфортна и добра за инвеститорите, а не за ръководството на индустриалния парк или общината. “Инвеститорите трябва да бъдат доволни, да направят инвестиция, която бързо да се възвърне и на практика да рекламират нашата зона и пред други техни клиенти, приятели и партньори.” – коментира Тончев.

Изграждането на новата подзона ще струва ок. 6 – 6.5 милиона лева и ще бъде финансирана със собствени средства, получени от продажба на парцели. Тя ще бъде завършена за ок. 9 месеца, като договорите със строителите по думите на Тончев са със значително по-кратки срокове, но като се имат предвид и непредвидени обстоятелства, свързани с времето, откриването се очаква след 1 година, считано от днес.

Преди церемонията кметът Любомир Христов разговаря със собственика на “Камбро” Керем Йозбек (със сивото сако)

На зелено е резервиран и първият парцел в подзона “С” – голяма компания от Белгия, която Николай Тончев не назова, но увери, че до две седмици новият инвеститор ще е с нотариален акт. Белгийците са в процес на придобиване на парцел от 8 декара в подзона “А” и са резевривали терен от 20 декара в подзона “С”. Цените на сделките са търговска тайна, но продажбите не са на цена под 20 евро за квадратен метър, каквато минимална цена е определена от Общинския съвет.

В новата зона основните терени са между 20 и 40 декара, като разбира се сме заделили пак места и за по-малки, местни инвеститори – пет терена има по 7-8 декара, два от по 13-14 декара, останалите са по-големи.

В момента на територията на “Индустриален парк Шумен” има изградени ок. 1000 работни места. Предстои строежът на нови 3 производства до края на тази година и 4-5 догодина, като се очаква в близко време броят на заетите да достигне 2000 души.

 

“Инвеститори, които предлагат минимална или ниска работна заплата няма смисъл да идват при нас, понеже не можем да обезпечим работна ръка при такива условия. Търсим инвеститори, които работят с по-висока добавена стойност, за да могат да плащат заплати, от които се нуждаят гражданите нашия град.” – така Николай Тончев коментира въпроса с трудностите при намиране на работници за новите производства.

“Тази инвестиция с разширението на индустриалния парк е инвестиция в бъдещето, инвестиция в бъдещето на нашия град, за младите хора. Това е много важно, защото имаме ли икономика, имаме ли индустриален парк, ще има Шумен. В противен случай няма как да задържим младите хора или да ги доведем в Шумен. Дано това, което сме предприели с г-н Тончев да го реализираме.” – каза пред журналисти и кметът на Шумен Любомир Христов.

На церемонията за началото на изграждането на подзона “С” присъстваха инвеститори и партньори на парка, сред гостите бяха собствениците на вече работещата “Енпай” и на “Камбро”, която също произвежда, макар и в наети града помещения.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *