Доволни ли сте от резултатите от евроизборите?

or

гласували: 180

Разказ за културното наследство

Днес в Актовата зала на СУ „Йоан Екзарх Български“ по инициатива на младшите посланици на Европейския парламент и със съдействието на доцент Юрий Проданов – ръководител катедра “Журналистика и масови  комуникации” на факултета по Хуманитарни науки на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“,  се състоя среща на ученици от XI и XII клас с д-р Николаос Мердзимекис – археолог, специализирал в областта на Византологията и експерт в Министерството на културата и спорта на Република Гърция в отдел „Ефория за античното наследство на Халкидическия полуостров и Света Гора“. Д-р Мердзимекис запозна присъстващите с опита на гръцката държава и общество в запазването на европейското културно-историческото наследство чрез примера на Света Гора (Атон).

Увлекателният му разказ за преданията и историята на възникване на Атон и неговите манастири беше илюстриран с мултимедийна презентация с богат снимков материал. Интерес предизвика фактът, че европейското законодателство е приело утвърдената с императорски хрисовул през 1060 година забрана, която не позволява на жените да стъпват на Атон.

Д-р Мердзимекис акцентира на възможностите за запазване на Света Гора, разкрили се пред Гърция след присъединяването ѝ към Европейския съюз. Благодарение на финансовите средства от европейските фондове се подкрепят усилията на гръцката държава по реставрацията на паметниците на културата, съхранявани в светогорските манастири. По този начин се разширява възможността повече европейски граждани да се докоснат до това културно-историческо наследство, което ги свързва, независимо от техния културен, езиков или религиозен произход. Осведомеността на европейските граждани за богатството и културното разнообразие на Европа е способ за противопоставяне на расизма и ксенофобията и насърчаване на толерантността в Европа и извън нея.


Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *