Ще гласувате ли на местните избори през октомври?
Да

or

Не
гласували: 183

Разговор за Европа

Разговор за миналото и бъдещето на Европейския съюз и предизвикателствата пред младите хора проведе със студенти и преподаватели от Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Срещата в аулата на университета беше част от поредицата дискусии, които вицепрезидентът организира в рамките на с тудентска лаборатория “Тема: Европа”. Целта на разговорите е да се чуят позициите на младите хора за развитието на европейския проект и ролята на България в него. Преди да влезе при студентите вицепрезидент Йотова се срещна с ректора на ШУ проф. Георги Колев, който я запозна с актуалните проблеми на вуза и висшето образование.

„Нашата цел е откровен разговор с тези, които утре ще строят европейските общества в своите страни, ще строят европейския проект със своите предложения за промяна. Младите хора са носители на нови идеи, те имат особено критично мислене, имат своето виждане, възможностите, силите и аргументите да ги отстояват“, заяви пред студенти, преподаватели и докторанти Илияна Йотова. Тя поздрави студентите за активното им участие в предварителните анкети и посочи, че трите основни проблема, които виждат младите хора в ЕС са справедливостта и борбата с корупцията, на второ място социалната политика, увеличаването на доходите и борбата с бедността и голямата тема за сигурността.

„Европейският съюз се развива като съюз на мира. Ние, съвременните поколения свикнахме, че мирът е даденост. Днес, за съжаление, немалкото конфликти и войни в световен мащаб, ни карат да се замисляме дали за мира не трябва да се борим, с новите механизми и средства, така както са го правили нашите предшественици“, каза Илияна Йотова. Тя посочи, че 2008 година се счита за най- лошата година в развитието на Европейският съюз. „Това е годината на най тежките кризи- икономическа, социална, кризата с миграцията и бежанците. Това постави европейските граждани пред много сериозни предизвикателства и решения. За нас сега 2008 година е равнозначна с Голямата депресия 1929 година. 10 години по- късно можем да кажем, че не беше намерен политическият отговор от Европейския съюз за по- бързото преодоляване на тази криза, която изхвърли стотици хора от европейските държави на улицата, без перспекитива и без работа. В Гърция и Испания младежката безработица прехвърли критичните 56-57 процента. До този момент, моята преценка е, че ние не сме намерили адекватните, добрите и работещи решения за справяне с мигрантската и бежанска криза. Не сме ги намерили на европейско ниво. Европа закъсня с решаването и с мерките за справяне с бежанската криза“, каза Илияна Йотова.

Според вицепрезидента на България през 2019 година европейският проект се нуждае от сериозни промени – в начина, по който се вземат решенията, в съдържанието на политики и сериозна реформа по отношение дейността и механизмите, по които действат институциите. „Ако днес сме наистина убедени европейци, ако днес искаме да променим нещо, моята мечта и надежда е да го направите именно вие, младите хора. С вашата степен на информираност, с вашия критичен поглед, с амбицията на младия човек да променя света около себе си“, каза още Йотова.

Преподаватели обърнаха вниманието на вицепрезидента върху проблема с младите хора, които напускат страната, а самите студенти се вълнуваха от по-близки до тях неща като това дали през новия програмен период ще съществува програмата за младежки и студентски обмен “Еразъм+”.

Вицепрезидентът посети и университетската библиотека, където се запозна с уникални издания, притежание на университета. Вниманието на Илияна Йотова, която е завършила българска и френска филология и се интересува и от история, беше привлечено от Псалтир от 1650 година, издаден в Москва, който е и най-старата книга от фонда на библиотеката, както и от Библия: Свещена книга на Стария и Новия завет, напечатана на турски език с арменски букви в навечерието на арменския геноцид през 1915 година. За франкофона Йотова интересно беше и издание на френски език от Петър Берон – Panepisteme ou sciences physique et naturelles et scienses metaphysiques et morales: Physique simplifiee par la decouverte de l’origine du mouvement, излязло от печат през 1861. Дори не съм чувала за това издание, призна Йотова.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *