Ще подкрепите ли политически проект на Слави Трифонов?
Да

or

Не
гласували: 384

Приказки за водата

Законодателни промени, активизиране на реформата във водния сектор, ефективен контрол. Така най-общо омбудсманът Мая Манолова вижда решаването на проблема с качеството и цената на питейната вода. Тя дойде днес в Шумен по покана на местния си колега Иван Капралов, за да участва в обществена дискусия по най-наболялата за шуменци тема – водата. В срещата участваха общинското и областното ръководство, представители на МРРБ като принципал на ВиК, представители на МОСВ, КЕВР, Българската асоциация на водите, граждански сдружения, народни представители, общински съветници, журналисти.

Мая Манолова дойде с готови предложения до различни институции, които имат отношение към проблема с водата.Според нея трябва да се започне със законовите промени, които да дадат възможност цената на водата да се обвързва с нейното качество и вложените инвестиции, а не само с инфлационния процент. Тя ще поиска още да бъде отменена еднаквата цена в териториите на ВиК-асоциациите, тъй като я смята за ограбваща. Време е да се въведе законов критерий за определяне на социална  поносимост на цената на водата, а МТСП да предприеме действия за социално подпомагане или да се изготви тарифа за бедните, каза Манолова по време на дискусията. Една от най-важните задачи според Манолова е да бъдат преразгледани бизнесплановете на ВиК-дружествата. Макар и одобрени от Общинските съвети и в Шумен има напрежение, тъй като те станаха причина за повишението на цената на водата. Манолова смята, че ВиК-асоциацията в Шумен трябва да направи нужното, за да бъдат определени цени по-ниски от пределната, определена от КЕВР. Нужен е по-ефективен контрол, реална проверка на бизнесплановете и преразглеждане цената на водата за Шумен, подчерта главният омбудсман и уточни, че предстои да внесе конституционна жалба срещу текстове в закона, които определят еднаква цена  на водата за всички ползватели на ВиК-услугата, без да се отчита гравитачна или помпажна вода ползват. Недоволството на хората се засилва, а по отношение на качеството, което за Шумен в Анализа на КЕВР е посочено като „лошо“, течовете, загубите, рехабилитацията видими подобрения няма, няма и отговорност от институциите, каза Манолова. Според нея реформата във ВиК-сектора се изчерпва само с повишаването на цената на водата, което ограничава естественото право на хората.

Заради опита на представителя на МРРБ Мария Тодорова да прехвърли отговорността за водните проблеми на шуменци върху общините, които са членове на общото събрание, гражданството се възпротиви и прекъсна изявлението на експерта, като припомни, че МРРБ държи 51% от ВиК-дружеството и на практика може да взема и еднолично решение.

Представителят на гражданско сдружение напомни, че цената на водата е неприемлива в сравнение с качеството и призова за промяна на Наредба 4 за отчета на водата.

Общинският съветник Добромир Драев бе категоричен, че реформа във водния сектор няма. „Това са политически приказки от 20 години, а това което става в Шумен е престъпление, това е геноцид. Цената е незаконосъобразна и нецелесъобразна“, заяви той. Драев отново припомни, че приемането на бизнесплана на ВиК от Общинския съвет в Шумен е станал под натиск и че вероятно гласувалите за него вече дълбоко съжаляват, тъй като на практика гласуваха за увеличението на цената на водата. „ Дружеството не инвестира, не е ясно КЕВР контролира ли, МРРБ мълчат, прехвърлят топката на общините. За последните две години бяха начислени 10 млн. лв. амортизации, така се декапитализира дружеството, то може да бъде обявено във фалит. Докога ще търпим?“, завърши емоционалното си изказване Драев.

Със свои предложения излезе и председателят на Българската водна асоциация Иван Иванов, в която членуват стотици фирми и сдружения. Според него трябва да се създаде специален закон за ВиК, да се раздели КЕВР на две –  енергетика и вода, да се намали ДДС ставката, която в Румъния вече е 9%, както и държавата да подкрепи ВиК-дружествата, тъй като всеизвестна истина е, че има цели райони, които не плащат потреблението на вода.

40 години недобро управление – така представителят на КЕВР Ивайло Касчиев обобщи сегашните проблеми на шуменското ВиК- дружество и изрази надежда, че предстоящият конкурс за управител ще избере професионалист.  И той се позова на бизнесплана, в който увеличението на цената е маркирано, но припомни, че инвестициите са крайно недостатъчни, а цената е висока, защото водата се препомпва от язовир „Тича“ до Шумен, минавайки през 22 км довеждащ водопровод, който тече като лейка. „КЕВР извършва планови проверки на шуменското дружество всяка година, но нашите правомощия са дотам. Няма как да отговаряме за управлението на дружеството. Цената е заложена в бизнесплана. И тя ще се увеличава след изграждането на пречиствателната станция за питейни води“, предупреди Касчиев. По отношение на липсващата санитарно охранителна зона край язовира, Касчиев уточни, че трябва да се инициира ново предложение за учредяването й, тъй като липсващата доскоро наредба вече е приета от МС.

Апетитите към ВиК сектора не са малки и не са от вчера. За реформи във ВиК Шумен се говори още от 2000-та година, когато тогавашният кмет на Община Шумен предлага на Общинския съвет – Шумен да вземе решение за концесия като форма на навлизане на частния сектор във ВиК дружеството. Тъй като тогава решението не бе прието, бе направен втори опит, този път чрез увеличаване капитала и финансова дестабилизация на дружеството посредством неизгоден и финансово необезпечен заем от „В и К“ Шумен размер над 5 170 000 лв., който „В и К“ Шумен не е в състояние да плаща, без да увеличава загубите си и да увеличава цената на водата както и за сметка на съкращаване на инвестициите си. Този заем доведе дружеството до нестабилно финансово състояние – 1 200 000 лв. загуба за дружеството през 2016 год., като през 2017 год. загубата е още по-голяма. Не без значение е и честата смяна на управителите на „ВиК“ Шумен през последните 5 години.

Какъв ще бъде изходът – засега не е ясно. На този етап шуменци ще продължават да пият най-скъпата и на-мътната поливна вода, която плащат като питейна.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *