Ще гласувате ли на местните избори през октомври?
Да

or

Не
гласували: 183

Приз за правопис

Трето място на финала на състезанието по правопис „Пазим езика си“, провело се през уикенда в София завоюва шестокласничката от СУ “Сава Доброплодни” Симона Александрова. Шуменката спечели призовото място в Деня на Шумен – ден и на светите братя Кирил и Методий. Симона учи в VI б клас, а неин учител  по български език и литература е преподавателката Нора Баланска.

Надпреварата се осъществява за втора поредна година от Гражданско сдружение „Живата вода на България“ под патронажа на съпругата на президента на Република България  Десислава Радева.

За да достигне до финала, Симона пребори явилите се 1900 шестокласници от цялата страна и постигна най-високия резултат, реализиран в състезанието само от четирима участници. Така тя се оказа и единственият представител на Шумен, поканен за финала в гр. София. Само първите седем от предварителния кръг бяха допуснати до втория кръг, който се състоя в Софийския университет в присъствието на президента Румен Радев, съпругата му Десислава Радева и създателя на сайта „Уча се“ Дарин Маджаров.

В оспорваната първа част, изискваща справяне с множество правописни и пунктуационни задачи, нашето момиче демонстрира знанията и уменията си и се оказа сред трите най-добри, за които във втората част организаторите бяха подготвили задача за подреждане на текст от Николай Хайтов. Децата от призовата тройка бяха наградени лично от президенстската двойка с грамоти, книги и електронни четци.

Целта на инициативата, в която тази година са се включили 4500 участници от цялата страна, е да фокусира общественото внимание към все по-ширещата се неграмотност и трайното навлизане на чуждици в родния ни език, както и да насърчи учениците да създават трайни правописни и правоговорни навици.


Коментари

  • зимзелен май 13, 2019 в 4:40 pm

    Поздравления за момичето и за всички, които се грижат за развиването на нейните способности! Пожелавам и сериозна конкуренция. И да реализира способностите си в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *