От кого сваляте доверието?Премиера(<-) или Президента(->)?

or

гласували: 239

Предайте опасните отпадъци

От днес вече работи площадката за събиране на опасни отпадъци от бита, изградена от Община Шумен по българо-швейцарски проект. Тя се намира на изхода от Шумен през кв. „Тракия“, вляво след табелата за площадката за сепариращата инсталация. Работното време в понеделник ще е от 8,30 до 13ч. и от 13,30 ч. до 17ч. От вторник до петък площадката ще работи до 18 ч., а в събота – от 9ч. до 13ч., уточниха от Общината.

На площадката могат да се предават стари бои, лакове, перилни и почистващи препарати, препарати за растителна защита, антифриз, лекарства, живачни термометри, лампи и ампули, опаковки, акумулатори, батерии, смазочни масла. За онези, които не могат да посетят площадката ще продължи да работи и мобилната станция за събиране на битови опасни материали, каза зам.-кметът Боян Тодоров и уточни, че целта на проекта е опасните отпадъци да не отиват при битовите и да замърсяват почвата.

Шумен е една от първите общини, включена в този проект и вече с действаща площадка, каза инж. Тодоров. Общата стойност на проекта е 1,845 млн. лв., като от тях за строителството са изразходвани 972 000 лв., а за оборудването – 464 000 лв. Осигурени са и мобилни станции, които ще обслужват освен Шумен и още 7 общини от областта. Четиримата работници и трима шофьори, които са преминали през специално обучение за работа с опасни отпадъци, ще обслужват площадката, каза еколожката Живка Атанасова.

До 7 декември опасните отпадъци ще бъдат извозвани със средства по проекта. След тази дата общината ще плаща от парите внесени от гражданите като такса битови отпадъци. Това на този етап няма да доведе до увеличаване на таксата, коментира инж. Тодоров.

Това е трета услуга за разделно събиране, която Община Шумен предлага на гражданите. Осигурени са контейнери за разделно събиране на хартия, стъкло и пластмаса, контейнери за дрехи и обувки, контейнери за строителни отпадъци до 1 куб. м., както и събиране на стари мебели във вторниците.

На интернет страницата на община Шумен, долу, вляво, можете да намерите иконата „Разделно събиране на отпадъци“, където можете да видите графиците и възможностите, които общината предлага, както и карта за местоположението на новата площадка за опасни отпадъци.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *