Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Почетен гражданин

Проф. Христо Трендафилов, почетен гражданин на Шумен.

Проф. д.ф.н. Христо Петров Трендафилов е новият Почетен гражданин на Шумен. Високото отличие му бе връчено на официална церемония днес по време на тържествената сесия на Общинския съвет от кмета  Любомир Христов и председателя на общинския съвет проф.  Борислав Беджев. „Пътят ми започна оттук, от Кирека. Гледайки оттам, с детското си съзнание съм виждал един истински златен пръстен, който  включва 5-6 града и селища с център  Шумен – това са и Мадара, и Преслав , и Хан Крум, където се откриват много неща, Плиска, Кирека . Това е истински златен център, една истинска огърлица, чийто диамант е Шумен“, каза проф. Трендафилов и допълни: „Главното, основното,великото в тази огърица ще си остане културата, цивилизацията, но изследвани безкрайно, безкрайно обективно, не с външен, фалшив патриотизъм“, каза проф. Трендафилов, след като получи високото отличие.

Професор Трендафилов е възпитаник на Шуменския университет и дългогодишен преподавател във Факултета по хуманитарни науки на университета. Цялата му професионална кариера от студентската скамейка до последните изнесени лекции е трайно свързана с нашето висше училище, в чиято почти половинвековна история е неделимо вплетена и неговата лична биография.

Авторитетен медиевист, учен с международно разпознаваем профил, проф. Трендафилов включва своята репутация в утвърждаването на репутацията на Шумен и неговия университет. Научните му занимания са принос към изследването и популяризирането на културата на Първата българска държава, а техните резултати са аргумент за признаването на нейния Златен век сред най-значимите явления в културната история на европейското средновековие.

Ерудиран преподавател, притежаващ достъпен и атрактивен стил на общуване с аудиторията, той въвежда стотици студенти в нелеката проблематика на Старата българска литература, възпитавайки у тях умението да я възприемат адекватно. Много от тези студенти сега са учители, библиотекари, журналисти, университетски преподаватели, които активно формират днешния духовен живот на града ни, пише в подкрепителното писмо на Университета.

Професор Христо Трендафилов членува в шуменския клон на Съюза на учените и в Дружеството на писателите в Шумен. Нееднократно е избиран в журито на провеждания в града ни Национален студентски литературен конкурс, на конкурсите за наградата Иван Пейчев, представял е книги на шуменски автори.

Бил е председател на Експертния съвет по култура  към Община Шумен и член на Настоятелството на детската школа по изкуствата.

Носител е на Наградата на Шумен в областта на науката и образованието за 2000 г.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *