Одобрявате ли новогодишната реч на президента Румен Радев

or

гласували: 251

Полицай на годината

Специална награда за граждански принос към работата на полицията получи петокласникът от Велики Преслав Златомир Матеев. Златомир стана най-младият лауреат на тазгодишните награди “Полицай на годината”. Причината – проявените от него съобразителност, наблюдателност и здетективски способности, помогнали му за разкриване на кражба на велосипед на приятелка.

Името на Златко нашумя през октомври, но казусът, който му донесе обществено признание и приз от МВР започнал още през юни т. г.  Тогава в Районното управление на полицията във Велики Преслав постъпила жалба от родители за откраднатия велосипед на дъщеря им. Колелото било паркирано пред входа на жилището им и изчезнало оттам. Случаят минал през необичайни “следствено-оперативни действия”, в които се включил 10-годишният Златомир Матеев, син на полицай. Момчето знаело за откраднатото колело на своя приятелка и един ден докато върти педалите с компанията си по преславските улици, засякъл момиче да кара колело, което му се сторило познато, с червена рамка, същото като откраднатото през лятото.

Златко решил да последва велосипедистката и помолил “оперативната си група”, приятелчетата да карат с него. По време на “операцията” станала авария със собственото му колело – счупил ос, но продължил преследването пеша. Видял накъде се движи съмнителното двуколесно превозно средство и съобщил координатите в полицията. Полицаите направили незабавна проверка и установили, че това е именно колелото, което издирвали от юни. Оказало се, че новите му собственици го били купили от непознат мъж за пет лева. Преди това сменил няколко пъти притежателите си, за известно време бил захвърлен под мост в Преслав, там го намерил и предпоследният стопанин и той го продал за пет лева.
Когато станала случката колеги на Златковия баща му се обадили в чужбина, да му кажат, че разпитват сина му и, че хлапето е разкрило кражба. Таткото дори се сепнал в първия момент, но когато разбрал, какво е свършил наследникът му видимо се зарадвал.

Голямата индивидуална награда “Полицай на годината 2018-та” се присъжда на  младши инспектор Стойчо Стоянов Яковски, младши автоконтрольор, I степен в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ сектор Пътна полиция, ОДМВР-Пловдив – през 2018 година той организира и проведе обучение по „Безопасност на движението“ в 22 детски градини, 16 училища и 4 университета. Той спасява и живота на 4-годишно дете. Това се случва на 8 ноември по време на демонстрация на служители на Специализираните полицейски сили в Пловдив. Детето е сред публиката, припада и гълта езика си. Спасява го само бързата и професионална реакция на младшия инспектор.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *