Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Поклон пред Левски

Симона Тодорова от СУ “Йоан Екзарх Български” рецитира стихове за Васил Левски.

 

С цветя, свеждане на глави и слово за дейността на Апостола на Свободата Шумен, макар и камерно  почете 181-та годишнина от рождението на Васил Левски. Пред паметника на Левски на бул. “Славянски” беше построена воинска част, а слово по случай годишнината прочете уредникът в музея “Панайот Волов” Милена Георгиева. На церемонията присъстваха ръководителите на общината, общинския съвет, областта, военните формирования и университета, ученици и граждани.

 

“Датата 18 юли винаги буди гордост като емблемата на Свободата. На този ден, преди 181 години е роден най-свидният син на България- Васил Иванов Кунчев-Левски, на този ден преди 140 години в Шумен изгрява Свободата.” – обърна се към гражданите на Шумен Милена Георгиева. Тя се спря на живота на Васил Левски, като отдели по-специално внимание на влиянието му върху революционната дейност в Шумен, където е един от най-дейните комитети на вътрешната революционна организация, създадена от Васил Левски.

“Обвит в легенда за своето начало, той (революционният комитет, б. р.)  се оформя като бунтовно ядро в шуменското село Ченгел, днес Дивдядово. Там, според народното предание поп Захари Димов посреща Левски в храма „Свети пророк Илия”. Среща го с местните съзаклятници в народната работа. За да им вдъхне вяра, „дързост и постоянство”, да служат на отечеството до смърт. Да работят „по народната воля” с Апостола свързват познанство и други шуменци. Един от тях-малко познат, но много заслужил е Маринчо Бенли. Той привлича Левски към храма на науката-прави го член на Българското книжевно дружество, бъдещата Българска академия на науките. А по неведомите пътища на съдбата точно Бенлиевият  племенник- Панайот Волов продължава мисията на Апостола на Свободата и тръгва по неговите пътеки из Българско. „Чисто народният мъж дава всичко, па и себе си жертва”- това казва Левски и го прави. Поел по пътя на безсмъртието, той повежда след себе си хиляди свои съратници. Огнената стихия на Априлското въстание е неговата мечта, прераснала в свещенатата освободителна война. – каза в словото си Милена Георгиева.

Стихове за Апостола на Свободата рецитира Симона Тодорова, ученичка от СУ “Йоан Екзарх Български”.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *