Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Поклон за културата

Ивайло Сакелариев

На официална церемония днес по време на тържествената сесия на Общинския съвет кметът Любомир Христов и председателят на общинския съвет проф. Борислав Беджев“ връчиха на призьорите Наградата на Шумен в областта на изкуството и културата.

Румен Михайлов, носител на Наградата на Шумен в раздела „Изобразително изкуство“.

В раздел „Фотография, кино и видео“ Наградата на Шумен бе връчена на фотографа Ивайло Сакелариев. През миналата година той бе удостоен със званието “Artiste FIAP”. FIAP е международна организация за фотоизкуство с над 85 членове – фотографски съюзи от цял свят. Организацията е основана през 1950 г. в Берн (Швейцария) и е под егидата на ЮНЕСКО. Официалното връчване титлата на Асоциацията бе на 10 януари. Тогава бе открита и изложбата от 8-то издание на международния конкурс Фотоваканция, а Сакелариев бе председател на журито. Сакелариев има сериозен принос в развитието на фотографското изкуство, както и за съхраняването на множество обекти, които след години ще разказват на шуменци за развитите на града и хората.

В раздела „Изобразително изкуство“  Наградата на Шумен получи почетният гражданин,  художникът Румен Михайлов. Тя бе присъдена за скулптурата му  „Паметник на приятелството“. Монументът, който се намира на бул.“Славенски“ в града, в близост до бюста на ген. Валериан Мадатов, е израз на огромната благодарност на шуменските арменци към страната и народа ни за това, че в началото на миналия век в региона са били приети хиляди бежанци от Османска Турция. Паметникът е с височина 3 метра и е излят от 600 кг бронз, представлява подвижен параклис, спрял на шуменска земя. В основата са колела от волска каруца и котва, по-нагоре е евангелието на български и арменски език, голям кръст в средата, а най-горе е птицата феникс – символ на възраждането на духа.

Доц. Юрий Дачев

В раздел Дейци на културата и дарители Наградата на Шумен получи доц. Юрий Дачев. „Изключително съм щастлив за удостояването ми с тази награда и благодаря, че ме накарахте да вярвам, че светлината и културата са едно и също“, каза Юрий Дачев. Шуменецът е автор на пиеси, адаптации и киносценарии за документални и игрални филми. Най-известните му театрални заглавия са ” Алангле”, “Пансион за кучета”, “Вчерашни целувки”, “Салон за плач”, “Почтени убийства”, “Предпоследно раздаване” /”Дама пика”/ и други. Сред филмите, в които е участвал като сценарист са “Пансион за кучета”, “Светът е голям и спасение дене отвсякъде”, “Пътуване към Йерусалим”, “Приключенията на един Арлекин””, “Балканска рапсодия” , “Бартер” и други. Сред десетте му книги най-популярни са биографията на Стоянка Мутафова “Когато се подстригват мравките” и на Григор Вачков – “Пратеник на мъжки времена”. Преподадава в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”, драматург е на Малък градски театър /зад канала/. От 11 години води седмичното предаване за на БНТ2 и БНТ свят “Рецепта за култура”.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *