Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Поклон, дарители!

Представители на близо 100 фирми, сдружения и граждани, помогнали да се реализират значими обществени каузи, се събраха днес в хотел „Шумен“ на традиционната среща по повод  Деня на дарителите. Кметът Любомир Христов връчи сертификат и специален плакет на участниците в церемонията и благодари за оказаната помощ.

В навечерието на 6 декември Шумен почита своите дарители. Традицията се свързва с името на големия благодетел и дарител Нанчо Попович, който завещава средства за построяване на Девическото училище в родния си град и за стипендии на талантливи ученици. Оттук тръгва и традицията в България 6-ти декември да се отбелязва като Ден на дарителя.

Кметът на община Шумен Любомир Христов благодари на дарителите – фирми, организации и граждани, спомогнали през 2018 г. да се реализират важни обществени каузи в града..

Сред  дарителите има представители на големи и по-малки фирми и дружества, има хора с различни професии, от различни сфери, известни личности и неизвестни за широката публика имена. Всички те об са обединени от щедростта и милосърдието, от желанието да помогнат. Всеки според възможностите си е направил дарителски жестове, за да се чувстват други хора по-добре, да живеят по-добре, да имат по-добри условия за учене, за лечение, за спорт, възможности за развитие.

За всичко това кметът Любомир Христов благодари на дарителите и изрази надеждата, че те ще продължат да помагат на града и през следващата година.

Отбелязването на Деня на дарителя в Шумен на 6 декември води началото си от 1937 година. Стореното от видния благодетел Нанчо Попович, който на Никулден има имен ден, подтикнало обществеността, тук да бъде поставено началото на честванията. Българин по душа и сърце, човек на честния труд, с желание да бъде полезен на родния си град Шумен. Нанчо Попович често е споменавал за нуждата от девическо училище, за което би спомогнал според силите си. Тази своя идея осъществява чрез завещанието си, като определя сумата от 20 000 златни австрийски наполеона. През 1899 година се закупува сградата, дават се средства за обзавеждане и издръжка на гимназията, която си запазва името „Нанчова”.

 

Официалната церемония бе съпроводена с художествена програма, която завърши с изпълнение на ансамбъл „Мадара“.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *