От кого сваляте доверието?Премиера(<-) или Президента(->)?

or

гласували: 239

Поклон, Апостоле!

С възпоменателна церемония  шуменци се поклониха днес пред паметника на Васил Левски в града и почетоха 146-годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

Слово за живота и делото на Апостола произнесе Красимира Чалъкова, уредник в къща-музей „Добри Войников“. „Днес за всички нас Васил Левски е код, икона, символ на нашата свобода. В пантеона на българското величие неговото име е записано редом с имената на редица други борци за национална справедливост и съратници във великото дело – Георги Раковски, Любен Каравелов, Панайот Хитов, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Христо Ботев, Иван Кършовски, Иван Касабов, Ильо войвода, поп Харитон, отец Матей Преображенски. Списъкът е безкраен, защото знайни и незнайни са стотиците хиляди сподвижници на Дякона. Това име отдавна е символ на себеотрицание, на обич към род и родина, на безрезервна отдаденост в осъществяването на идеята за изграждане на „Свята и чиста република“, каза в словото си Красимира Чалъкова.

Тя подчерта, че днес сме заедно, за да преоткрием онзи, някогашния, неподправения и недостижим Левски. „Защото научим ли се да гледаме на нашето „Днес” през очите на Апостола, осмелим ли се да съизмерим делата си с неговия аршин, препятствията, които ни очакват в нашето „Утре” няма да изглеждат толкова непреодолими, а мечтите ни за един по-справедлив и хуманен свят ще станат напълно достижими. Защото, както пише Апостолът в едно от своите писма: „От никоя страна [за] нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия.”, каза в словото си Чалъкова.

Рецитал  „На теб, Апостоле, поклон“ изнесе сборна група ученици от от СУ „Васил Левски“.

Почит на Апостола отдаде и представителна рота на Шуменския военен гарнизон.

Под звуците на химна, венци и цветя пред паметника на Левски поднесоха общинското и областното ръководство на Шумен, народни представители, ръководители на обществени и административни структури, граждани.

На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов, народният представител Иван Иванов, областният управител Стефан Желев, председателят на Общинския съвет Борислав Беджев, директорът на ОД МВР, общински съветници, представители на културни институти, много граждани. Да почетат паметта на Левски дойдоха деца от детска градина „Слънце“, ученици от СУ „П. Волов“ и СУ В. Левски“, патриотичният клуб „Крум Страшни“, шуменските скаути.

Почетната церемония бе организирана от Община Шумен и Командването на шуменския военен гарнизон.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *