Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 191

Подрусване

100_8129Двайсетина фенове на легендарния български автобус “Чавдар” платиха по 10 лева, за да се “подрусат” на стар рейс около Шумен и до Мадарския конник.

 

Идеята за ретроразходката е на шуменски ентусиасти, които смятат, че историята на българското автобусостроене трябва да се помни, а малкото останали машини у нас да се пазят и да вървят.

 

За разходката в Шумен се събраха хора от Варна, София, Русе, Габрово, Омуртаг, Търговище. Със самолет специално за случая прелетял от Прага чехът Ян Марек, който работи в пражкия градски транспорт и сам притежава автобус. Ян научил за събитието от фейсбук и се организирал само за два-три дни. Кацнал във Варна и от там с влак пристигнал в Шумен, за да се вози на “Чавдар”.

 

В групата беше и 22-годишният Пеньо Стойнев от Омуртаг, който е създател на първия музей на “Чавдар”. Експозицията всъщност се побира в една стая и в нея са събрани части и детайли от стари автобуси. Момчето казва за себе си, че е израсло с чавдарите покрай баща си, който е работил като технолог в омуртажкия ремонтен завод “Кента”.

 

Автобусът беше нает за разходката от бившия ДАП-Шумен, сега “Шумен – Пътнически автотранспорт”. Там все още поддържат три “Чавдар”-а, не пътуват по редовни линии, а само ако някой ги наеме за специализиран превоз. “Няма стара машина, има неподдържана”, казват шофьорите.

 

Участниците в екскурзията, всеки въоръжен с фотоапарат, заснеха маниашки и най-дребните детайли по рейса, охотно позираше и шофьорът – 62-годишният бай Ефраим.

 

“С ратроавтотуризъм можем да подкрепим собствениците на стари автобуси да не ги изоставят или да ги режат за скрап, а да им дадат нов живот. В Европа тази атракция е модерна. Хора пътуват хиляди километри, за да си направят снимка с някоя автентична стара машина и колкото повече следи от масло има по нея, толкова по-добре, лъскавите не се ценят твърде”, разказа организаторът на екскурзията Валентин Иванов, преподавател в Шуменския университет.

 

 

!!100_8132

Снимка за спомен. Организаторът Валентин Иванов – на първия ред крайният в дясно.

!!0407sh02

!!0407sh01-Yan_Marek

Чехът Ян прелетял със самолет от Прага до Варна, за да се вози на рейс в Шумен.

Пенчо Стойнев от Омуртаг позира с книгата за "Чавдар" на Иван Колев.

Пеньо Стойнев от Омуртаг позира с книгата за “Чавдар” на Иван Колев.

Коментари

 • нива юли 11, 2015 в 10:41 am

  Мега Социопати тея младежи

 • kentajiata юли 6, 2015 в 6:23 pm

  VARG и той там барабар петко с войводите .

 • Richie Hawtin юли 6, 2015 в 7:34 am

  Добра инициатива, браво!:)

 • Тонка Петрова юли 5, 2015 в 3:28 pm

  Уникално, браво! Мене пък ми се вози на ЗИЛ!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *