Доволни ли сте от резултатите от евроизборите?

or

гласували: 180

Паспорти на частно

“Частно” високотехнологично паспортно бюро за изготвяне на фалшиви задгранични паспорти и лични карти е разбила полицията в Шумен в апартамент, обитаван от 33-годишния дипломиран художник Владимир Василев. За удара съобщиха на съвместна пресконференция шефът на ОДМВР ст. комисар Ялчън Расим и заместник-районният прокурор Емилия Янчева. Криминалисти и служители от икономическа полиция предприели множество оперативни действия след получен преди време сигнал. Те дали резултат на 10 април вечерта. Малко след 19 часа в сряда на бензиностанция на “Шел” в Шумен била извършена полицейска операция.

33-годишният Владимир бил проверен, след като стоял дълго време в автомобила си. В колата му униформените забелязали добре опакована конзолна игра. При направена щателна проверка било установено, че между платките на играта има укрити четири неистински български документи за самоличност- две лични карти и два международни паспорта, изработени с изключително прецизно качество.

При извършения първоначален оглед документите, по последен образец били трудно различими от истински. Последвало претърсване в имот в Шумен и в къща на родителите на мъжа в Салманово, която била ползвана от сина. Намерени били множество документи за самоличност – български и чужди, заготовки за документи за самоличност в различна степен на завършеност.

 

В помещение от апартамента обособено като „паспортно бюро“ е открита техника за предпечат, печат и производство на неистински документи за самоличност. Намерени били над 100 бели на цвят пластики, подготвени за производство на лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства , матрица, бои, мастила. Иззети са три компютърни конфигурации, шест принтера, гравираща машина, иглен плотер, ламинатор, инструменти за фина техника, термоламиниращи фолиа с релефни мотиви и кинеографски елементи.

Криминалисти установили, че производството в цеха за изработка на лични документи е със затворен цикъл. Фалшивите лични карти и паспорти били изработвани от Владимир Василев. Ползвал е материали, част от тях продаващи се легално, разполагал е с необходимия софтуер за изцяло завършен цикъл на производство за трите вида документи за самоличност. Има вероятност документите да са били предназначени за чужденци – мигранти и граждани на страни извън ЕС.

В имота в Салманово освен принтери и техника за печат са намерени и около 2,5 кг суха зелена тревна маса, която при направения полеви нарко тест реагирала на марихуана. Владимир Василев е бил задържан първоначално за срок до 24 часа в полицейското управление в града.

Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 308 ал. 3, чл. 354 а ал. 3 и чл. 308 ал. 7 от НК продължава под ръководството на прокурор от районната прокуратура в града. С постановление на прокурор на Василев е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

 

Уменията на Василев граничели с гениалността, произведените от него паспорти не се отличавали почти по нищо от оригиналите. Сам изработвал и кориците на задграничните паспорти, като смесвал умело четири цвята бои. От полицията казаха, че “паспортното бюро” е било основно занимание на мъжа, но отказаха подробности за професията му. Василев е завършил “Изобразително изкуство” в Шуменския университет преди 10-ина години. Известно време работел в една от най-големите шуменски фирми за предпечат, а после започнал “свой бизнес”. През 2012 година като художник е участвал в конкурса за лого на Шумен за кандидатстването за Европейска столица на културата.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *