Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Памет българска

Наред с изграждането на новата спортна зала Арена Шумен бе обновено и околното пространство, в което попада и Паметника на Пети полк. „Наред с прекрасната зала и новите неща, искаме да  съхраним и историята. Тази история е важна за поколенията след нас”, каза кметът Любомир Христов, който покани журналисти да видят завършеното пространство. „Обновихме паметника, поставихме два прожектора отпред, изцяло е обновена чешмичката, която е свързана и работи, сменихме зеленината и старата изпочупена растителност”, каза кметът.

Христов припомни историята и на оръдието, поставено на върха на паметника. То е реплика на оригинала, който се съхранява във Военноисторическия музей в Шумен. Той припомни, че оръдията са белгийски и в света има запазени четири такива, наричани още планински. Едното е това, което е било поставено  на паметника  на Пети полк в Шумен, и то е единственото в света  действащо оръдие, което може да гръмне. Поради неговата историческа ценност днес се съхранява във Военноисторическия музей, а на негово място е поставена реплика.

На гърба на паметника са поставени две паметни плочи. На тях е изписано: „На това място през 1889 г до 1951 е дислоциран Пети артилерийски полк,  изписал с кръвта и мъжеството на своите войни  златните страници в историята на Отечеството през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война.  От 1946 до 2011 хиляди български младежи изпълняват войнския си дълг към родината”.

„Поставихме плочите  за да отдадем почит към повече от 12 000 младежи и военни,  които са служили в това подразделение”, каза Христов.

Зад паметника е дислоцирано и 57-милиметрово оръдие. То е осигурено от Министерството на отбраната и е доставено от завод „Ивайло” във Велико Търново. Реалната му оценка е 56 000 лв., но след писмо до министър Горанов, оръдието е предадено на община Шумен безвъзмездно, каза Христов.

Зад паметника са поставени още два прожектора, има монтирани и охранителни камери. На 21 юли от 00,00 ч. охраната на спортната зала и района се поема от Общинското предприятие, уточни кметът.

Обновяването на паметника общината е извършила с безвъзмездната помощ на фирмата  Джи Пи Груп, която изгради зала Арена Шумен.

Докато кметът Любомир Христов обикаляше паметника жени от квартала го наобиколиха. Оказаха се бивши служителки във Военното училище, които Христов разпозна. Едната дори си изпроси пропуск за откриването на спортната зала.

Коментари

  • Varg юли 21, 2018 в 10:07 am

    На тия баби не им трябват покани за залата,а по-скоро по един парцел знаете къде 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *