Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Още 1 450 000 за Старческия

При последното си посещение в Шумен премиерът Бойко Борисов обеща да преведе на Община Шумен 1,5 млн. лв. за довършването на Дома за стари хора. Това даде основание на кметското ръководство да обяви открита процедура за възлагане на обществена поръчка  „Реконструкция на Дом за стари хора с отделение за лежащо болни „Д-р Стефан Смядовски“, гр. Шумен“ – Блок 1, Блок 2, Блок 3, Блок 4 и втори етап на Блок 5“.

Стойността на поръчката, без ДДС е 1 450 000 лв., а продължителността на реконструкцията 180 дни от датата на сключването на договора.

Срокът за получаване на оферти или на заявления за участие е 09.11.2018, до 17,30 ч.

Офертите ще бъдат отворени на 12.11.2018 в 10:00 ч. в зала 304, ет. 3 от Административната сграда на Община Шумен.

Целта на обществената поръчка е след реконструкция на съществуващите сгради – Блок 1, Блок 2, Блок 3, Блок 4 и Блок 5 „Дом за стари хора”  да бъде приведен в съответствие със съвременните изисквания за хигиена и удобства за живеене. Съществуващите помещения ще се преустройват и реконструират съобразно новото им предназначение. Предвижда се сградите да бъдат достъпни за хора с увреждания.

Дом за стари хора е разположен в урегулиран поземлен имот, в който се намира „Белият хамбар”- деклариран паметник на културата от местно значение, с архитектурно- строителна стойност. Площадката на строежа е разположена  на ул. „Дунав” № 21, в бившия Тежък полк.

Реконструкцията на Старческия дом започва още преди 2008 г. по времето на кмета Веселин Златев, когато се работи по 1,2 и 3 блок – спомагателните помещения. Тогава по „Красива България“ е спечелен проект за 200 000 лв. През 2008 г. екипът на кмета Красимир Костов продължава работата и започна реконструкция и на жилищния блок № 4. През  април 2009 г. Община Шумен печели проект “Общински социален комплекс за възрастни и хора с увреждания ІІІ етап”, на стойност 998 750 лв. по “Красива България”. Общината осигури  съфинансиране в размер на 20% и започна поетапната реконструкция на блок 4. През 2014 г. от облигационния заем за довършването на бл. 4 бяха разходвани още 763 333 лв. Междувременно броят на настанените в дома се беше увеличил доста, трябваше да се осигурят зали за рехабилитация, за работилници, за библиотека, за да могат пълноценно да живеят възрастните хора, което увеличи в годините прогнозната стойност. Трябваше още 1,5 млн. лв., които, въпреки подадените искания,  не бяха отпуснати и през 2015 г. ремонтните работи бяха замразени.

С новата поръчка се очаква Домът да добие завършен вид и хората да бъдат пренастанени.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *