Ще гласувате ли на местните избори през октомври?
Да

or

Не
гласували: 183

От сейфа на историята

Символичен каменен сейф ще се отвори пред преславска публика и ще покаже за първи път в града т. н. Малко преславско съкровище от XIII век. Това ще се случи по време на “Европейската нощ на музеите”, а уникалната изложба ще бъде открита от 18:00 часа на 18 май. Въпреки, че е намерено във Велики Преслав и “носи” името на старата българска столица, съкровището ще гостува за първи път в града.

“Малкото” съкровище е намерено преди откритото световноизвестното Преславско златно съкровище през 1971 година при проучване на дворцовата част на Стария град. Скъпоценностите са били скрити в своеобразен „сейф“ в каменна стена – издълбан във варовика на стената, закрит с варовиково капаче. Съкровището е от 10 предмета, златни и сребърни монети, златни гривни и наушници. Вероятно са принадлежали на някои от знатните боляри или на фамилията на управителя на Преслав. Находката е направена достояние на научната и широката общественост от публикация на доц. Маргарита Ваклинова.

По времето на Второто българско царство в следстоличния период Преслав запазва своето значение на важен военен, административен и търговски център през периода. В резултат на оттеглянето на цар Петър IV в Преслав целият регион е останал известен като Петрова земя. Центърът на бившата столица е преобразен. На мястото на разрушените сгради изникват нови постройки обслужващи висшето съсловие. Открита е и луксозната за времето си „сграфито“ керамика, накити и множество български и византийски монети от XIII-XIV в. Не случайно и цар Иван Асен II в грамота до дубровнишките търговци, споменава Преслав – значителен търговски център, един от най-желаните от страна на чужди търговци пунктове за търговия.

Съдбата не подминава и западният корпус на Дворците. Върху руините му изникват нови по-леки постройки. Вероятно те са били опожарени в края на XIII век при намесата на византийският военачалник Михаил Глава при похода срещу Ивайло. Именно в техните останки през 1971 г. се открива изключително рядка находка – съкровище. Това е първата колективна находка от сребърни и златни накити открити в Преслав.

 

В добре обработено варовиково блокче с призматична форма е открит цилиндрично гнездо с плътно прилепнал похлупак. Камъкът е бил зазидан в стените на сградата и е служел като скривалище за ценности. Собствениците на накитите най-вероятно са загинали и не са могли да си ги приберат. Предметите от съкровището говорят за богата материална култура през късносредновековен Преслав. Без съмнение те са принадлежали на член на феодалната аристокрация. Ценната колекция се съхранява в Националния исторически музей, но жителите и гостите на Велики Преслав ще могат да го разглеждат в преславския музей до началото на септември.

 

В Нощта на музеите любителите на историята и археологията ще могат да видят още един уникален експонат от района – манастирски слънчев часовник от IX – X век, открит в стената на манастир край село Невша. Такива часовници са рядкост, те са били инкрустирани в стените на църкви, обяснява директорът на музея във Велики Преслав Пламен Славов.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *