Доволни ли сте от резултатите от евроизборите?

or

гласували: 285

Отменено наказание

Полицай Веселин Райнов (първият отдясно) като издирвач при задържането на Георги Вълев от “Килърите”.

Началникът на Районното управление на МВР в Нови пазар Веселин Райнов е спечелил дело срещу министерството и е “съборил” във Върховния административен съд наказание, наложено му от Министъра на вътрешните работи – “забрана за повишаване в длъжност за срок от една година”. От материалите по делото става ясно, че съдиите Здравка Шуменска, Донка Чакърова и Илиана Славова са разбили на пух и прах мотивите, с които полицаят е бил наказан.

Шефът на районното в Нови пазар оспорил пред съда Заповед № 8121К- 5000/31.05.2017 г., издадена от министъра на вътрешните работи, с която му е наложено дисциплинарно наказание “забрана за повишаване в длъжност за срок от една година“. По делото го представлявал бившият военен министър адвокат Николай Свинаров.

В заповедта за наказание на Райнов имало посочено няколко негови деяния, преценени като нарушения. На 27 август 2016 година ок. 5:20 сутринта в Нови пазар Райнов бил подал сигнал до оперативна дежурна част (ОДЧ) на ОДМВР-Шумен за пътно транспортно произшествие (ПТП) в района на Бялата чешма. Съобщил за контейнер на пътното платно, но според разследване на вътрешна комисия, назначена със заповед на директора на ОДМВР такова произшествие не било настъпвало, а Райнов бил подал сигнала да види как ще реагират полицаите. Другите две прегрешения на ченгето-началник били писма до Районната прокуратура в Нови пазар, с които изложил свое лично становище за неизвършена работа по време на разследване по две съдебни производства, за формално проведено разследване и неоправдано забавяне. В резултат на тази негова “намеса” двама различни прокурори в Районна прокуратура възобновили разследването по прекратените производства.

Министърът на вътрешните работи мотивирал наказанията с “тежестта на нарушението и настъпилите от него последици, обстоятелствата, при които е извършено, формата на вината и цялостното поведение на държавния служител по време на службата”.

Съдебният състав обаче не открил нарушения на Веселин Райнов и оборил заповедта пункт по пункт. На първо място съдиите не намерили доказателства за “инсценирано правонарушение”. В дневника на Оперативната дежурна част на ОДМВР бил отбелязан сигналът на Райнов като “…до бялата чешма блъснат контейнер”. “Не е налице противоречие между това отбелязване и обясненият на жалбоподателя (Райнов, б. а.), че е забелязал контейнер на пътното платно, подал е сигнал, след което е срещнал изпратения за проверка на сигнала автопатрул и ги е уведомил, че той е подал сигнала. Тези действия съответстват на задълженията на всеки добросъвестен гражданин да уведомява официалните власти за наличие на предпоставки за настъпване на произшествия и опасности за живота и здравето на хората, за да бъдат предприети необходимите мерки за предотвратяването им. Контейнер на пътното платно представлява точно такава опасност и достатъчен повод за подаване на сигнал, за да бъдат взети мерки да бъде отстранен и на втори план евентуално установена причината за ситуацията, извършител и т.н.т.” – смятат съдиите от Върховния административен съд. Според тях напълно лишено от логика е възприетото в оспорената заповед, че е налице специална цел при подаване на сигнал, с което се превишават правомощия. Ако целта на В. Райнов е била проверка дейността на полицейските служители напълно лишено от логика е споделянето на това обстоятелство с проверяваните лица. “Напълно лишено от логика е и поведението на членовете на автопатрула, които споделят ситуацията от 27.08.2016 г. като нередност за първи път на 10.02.2017 г. и 24.02.2017 г. в хода на проверка за установяване на съвсем други данни за други нарушения.” – казват още съдиите в решението по делото.

С писмата си до Районната прокуратура началникът на РУ на МВР Веселин Райнов не е действал срещу, а в полза на обществото, смятат магистратите. От материалите по делото става ясно, че “деянията” на началника са били сложени на масата на прокуратурата, но е последвал отказ да бъде образувано досъдебно производство от страна на зам.районен прокурор на Районна прокуратура-Шумен от 11.08.2017.

В качеството си на началник на РУ-Нови пазар наистина е изпратил две писма до Районна прокуратура-Нови пазар, в които е изразил своето мнение относно две спрени досъдебни наказателни производства, образувани в РУ-Нови Пазар и разпределени на двама различни разследващи полицаи без да ги уведоми за това. В резултат на тези две писма двете досъдебни наказателни производства са възобновени с постановления на двама различни районни прокурора. Според съда с това Веселин Райнов не е извършил дисциплинарни нарушения – не е нарушил заповед на министъра на вътрешните работи и не е превишил своите правомощия. “Изрично следва да бъде посочено, че от неговите действия не са настъпили никакви неблагоприятни последици, а точно обратното обществената полза от разкриване на престъпления е призната с актовете на прокуратурата.” – заключава съдебният състав. На основата на събраните доказателства пето отделение на Върховния административен съд е отменил заповедта на министъра на вътрешните работи и е осъдил МВР да заплати на Веселин Райнов 410 лева съдебни разноски.

Коментари

  • Пинокио януари 24, 2019 в 10:50 am

    1:0 за Райнов.

    Другия наказан е сам самия Тодор Енч. за писмото до БСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *