Одобрявате ли новогодишната реч на президента Румен Радев

or

гласували: 252

Обичам те!

Три двойки от Шумен са избрали да сключат граждански брак на 14 февруари – Деня на Св. Валентин. Някои от влюбените стрелата на Амур ги улучва за първи път, други за втори, че и за трети. Въобще – когато дойде – тогава. Любовта не пита нито за разликата в годините, нито дали е подходящо времето, пък и както казват „Като се искат, да се вземат“.

И трите двойки са предпочели  да се подпишат в общината пред  длъжностното лице, в обособената за тази цел миналата година малка зала на втория етаж. Дали ще има сватбено пиршество, и кой кого ще настъпи, за да демонстрира върховенство, за нас остава тайна. Според кьонигсбергския мъдрец Имануел Кант, обаче, участта на жените е да властват, участта на мъжете е да царуват. Кой ще властва  и кой ще царува край домашното огнище, и трите нови брачни двойки ще разберат много скоро.

14 февруари през годините остава доста предпочитана сред брачните двойки дата за вричане във вярност. В нея обаче се съчетават двата празника – католическият Св. Валентин и народният Трифон Зарезан ,  които се оказаха особено тачени от българите. И ако за Трифон Зарезан имаме стародавно обяснение в любовта на българина към виното и лозарството, то за Св. Валентин или за Деня на влюбените има доста различни тълкувания и легенди.  

В унисон с нашумялата напоследък  Истанбулската конвенция, ще припомним, че една от легендите за Св. Валентин   разказва, че Валентин винаги подарявал на младежите, които го посещавали, цвете от своята градина. Между двама от тези младежи се ражда толкова голяма любов, че следвайки техния пример, стотици двойки, идвали от близо и далеч, за да получат благословията на светеца.

Друга легенда превръща Свети Валентин в покровител на влюбените или “светец на любовта”, защото благославя брака между римския легионер Савиний и младата християнка Серапия. Тогава има забрана от страна на император Клавдий II младите войници да се женят, защото се счита, че нежененият мъж е по-добър войник. Според легендата свети Валентин е правел тайни сватби между влюбени, чиито родители не са били съгласни с любовта им. И тук като че ли има лек уклон към нестандартните двойки.

В трета легенда в англосаксонските страни се разказва, че Валентин бил хвърлен в затвора и осъден на смърт заради християнската си вяра. Там той се влюбва в дъщерята на затворническия надзирател и изпраща любовно писмо в деня на своята смърт, подписано – “Твой Валентин”. Оттам идват картичките за Свети Валентин.

Как и коя легенда ще възприемем за истина, е лично решение. По-важното е поне на 14 февруари да чуем „Обичам те! Колкото повече, толкова по-добре!

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *