Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 658

Обиколка с катеринката

Своеобразно пътуване в миналото можете да направите през август в залите на шуменския Регионален исторически музей. Специален гид за детската аудитория е Александра Егунова, която увлекателно ще ви разведе из потайностите на Шумен.

Тя ще ви покаже фабриката за цветна креда и пастели – боичкината фабрика на Павел Байнов, ще можете да видите и част от нейното производство, ще ви покаже сградите на Андрейковото училище, Арменската църква, Синагогата, старата турска болница. На отделно табло е описана и историята на създаването на жп гарата в Шумен, която за онова време е била с най-големия хол, а чакалните са били отделни за граждани, за военни, за майки. Под сградата е имало подземие-укритие за 300 души. В музея можете и да си „купите“ билет за влака и сами да си го перфорирате на старинните апарати с изписана на него дата. Екскурзоводът ще ви разходи в историята с катеринката, която е свързвала бирената фабрика с централната гара по днешната ул. „Владайско въстание“. Старите шуменци още помнят бавното й, но атрактивно придвижване по нанагорнището към пивовара, а вие ще можете да видите на видеоекран в разположения във фоайето на РИМ вагон на катеринката.

Подреден е и специален образователен кът, където са изложени учебници и тетрадки от миналия век. Вниманието привличат  запазените  „Българска граматика“ на Тодор Икономов от 1881 г., читанка от 1883 г., учебник по бащин език за деца, както и упражнения по граматика.

Накрая, ако вече познавате историческите забележителности на Шумен, можете да се включите в занимателната игра, в която трябва да откриете 12 обекта и да ги „отведете“  до жп гарата.

Летният музей в РИМ посреща  деца през работните дни от 10.00 до 12.00 часа. Малките любители на историята и археологията имат възможност да се включат в подготвените занятия по различни теми:

05.08., понеделник

„Катеринка – пътуване в миналото“

06.08., вторник

„Шуменският край през  халколита“

07.08., сряда

„Антична мозайка“

08.08., четвъртък

„Археология зад кадър“

09.08., петък

„Народните шевици и носии от Шуменския регион“

12.08., понеделник

„Легенди за Шумен“

13.08., вторник

„Игри от миналото“

14.08., сряда

„Да подредим световното наследство“

15.08., четвъртък

„Старите шуменски занаяти“

16.08., петък

„Как са търгували назад във времето“

Традиционната лятна инициатива тази година се провежда във всички обекти от структурата на РИМ – Шумен и ще продължи до края на месец август, уточняват от музея.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *