Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Н. Пр. Харангозо в Шумен

Н. пр. Текла Харангозо, посланик на Унгария в България

Н. Пр. Текла Харангозо – посланик на Унгария в България, ще посети Шумен на 19 март. Поводът е националния празник на Унгария, който се чества на 15 март, каза на пресконференция днес  Найден Косев, зам.-кмет по образование и култура в община Шумен. На тази дата Унгария отбелязва годишнина от Революцията и борбата за свобода от 1848-49 г., която е едно от най-значителните събития от новата история на страната.

Зам.-кметът по образование и култура на община Шумен Найден Косев представи програмата на високия гост и съпътстващите прояви по време на посещението.

По традиция  унгарските посланици през годините посещават на този ден Шумен, за да изкажат благодарността си към града, който е приютил през 1848 г. унгарските революционери, водени от Лайош Кошут.

Н- пр. Г-жа Харангозо ще се срещне с кмета на Шумен Любомир Христов  в 14,15 ч.

В 15 ч. е тържественият ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Лайош Кошут в центъра на града.

В 15,30 ч. във фоайето на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ ще бъде открита изложба „Духовното присъствие на Унгария в България“, на която ще бъдат изложени фотоси на Бакб Ахмед Искендер. Авторът е от сирийски произход, но дълги години живее в Унгария.

В 16 ч. високият гост и кметът на Шумен ще поднесат венци пред барелефите на къща-музей „Лайош Кошут“, а половин час по-късно ще бъдат в Арменската църква, където унгарските революционери, заедно с Лайош Кошут посрещат Коледа през 1849 г.

Заедно с Г-жа Харангозо в делегацията ще бъдат още Първият секретар и търговски аташе на посолството Тамаш Будаи и директорът на Унгарския културен институт г-жа Дьорди Димитров.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *