Одобрявате ли новогодишната реч на президента Румен Радев

or

гласували: 252

Н. Пр. Армен Саргсян

Кметът Любомир Христов връчи на арменския посланик почетен плакет с герба на Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов прие извънредния и пълномощен посланик на Република Армения в България, Н.Пр. Армен Саргсян. На срещата присъстваха заместник-кметовете Найден Косев, Росица Антонова, Светлана Маркова и Боян Тодоров.

На срещата присъстваха заместник-кметовете Найден Косев, Росица Антонова, Светлана Маркова и Боян Тодоров.”Тук съм, за да изразя още веднъж благодарността на нашия народ към България и българите, които приютиха хиляди арменски бежанци в началото на миналия век. Братското отношение е причината не само нашите сънародници тук, но и цяла Армения да изпитва същото топло отношение към България. Благодаря за всичко, което прави местната власт, за да се съхранят арменските традиции и култура. Ние трябва да използваме този потенциал и искам да отправя предложение да помислим за побратимяване на Шумен с град в Армения”, каза дипломатът, който е специалист по Далечния Изток.

Кметът изрази своето задоволство от възможността да посрещне посланика на Армения и сподели пред госта, че чувства арменската общност в Шумен много близка. “Радвам се, че българи и арменци живеят като добри съседи от векове в нашия град. Историята на нашите два народа е много сходна и това ни прави още по-близки. Истинските посланици на тези топли приятелски връзки са хората, защото в ежедневието си българи и арменци винаги са си помагали и в хубави, и в трудни моменти”, каза Христов.

Той изрази готовността на администрацията да работи в тази посока. В разговорите бе поставен акцент върху развитието на традиционно добрите връзки в областта на културния обмен, образованието и спорта. Кметът Христов и посланик Армен Саргсян бяха единодушни, че добрите отношения между България и Армения могат да станат основа за сътрудничество и в областта на икономиката.

Армен Саргсян подари на кмета на Шумен книги със съвременна арменска литература в превод на български език и няколко издания, посветени на историята и културното развитие на Армения.

Коментари

  • Ивелина октомври 14, 2017 в 12:43 am

    Чудесно е, че се поддържат тези стари връзки в паметта на хората и вграждането им в съвремието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *