Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 96

Няма проблеми

Няма фрапиращи проблеми при въвеждането и реализацията на делегираните бюджети в детските градини. Това стана ясно от Анализа, който бе разгледан днес на заседание на комисията по образование към Общинския съвет, свикана от председателя Валентина Тодорова.

Според анализа, 19 от детските градини в Община Шумен към края на август реализират 149 000 лв. преходен остатък. 9 детски градини обаче имат недостиг на средства. Според общинската администрация дисбалансът ще бъде компенсиран до края на годината, а размерът на недостига не е в големи размери, така че общината ще може да го покрие. Съобщено бе, че с директорите на градини е била проведена анкета, според която е отчетено добро сработване между финансиста и ръководителите на градини. Въвеждането на делегираните бюджети е добра стъпка, това е посоката и е ясно, че първата година е натрупан опит от страна на директорите, коментира Живка Тонева. По време на обсъждането тя изрази тревога за очертаващия се недостиг в няколко градини, но остана удовлетворена от решението на общината да покрие тези суми. Тонева постави въпроси и за оптимизацията на разходите и намаляване на щатните бройки. В отговора на администрацията стана ясно, че съкращения има само там, където има намаляване на броя на децата, което води и до намаляване на броя на учителите. От администрацията обаче заявиха, че към този момент няма яснота за движението на персонала. Стана ясно още, че директорите на детски градини сключват договори по договаряне за различни видове дейности, за които не се изисква обществена поръчка. Обществена поръчка се обявява само за храните и това е ангажимент на Общината, казаха от администрацията. Иначе прането в градините продължава по същия начин  – външна фирма пере седмично чаршафите, а когато се наложи извън поръчката тази дейност върши и персоналът в градините, потвърдиха от администрацията.

От анализа на делегираните от началото на годината бюджети на детските градини става ясно, че няма фрапиращи проблеми, но работата по организацията и ефективността на системата ще продължи.

Комисията по образование обсъди и програмата за реализиране на Стратегията за развитие на образованието в Община Шумен за учебната 2018/2019 г. Според Бисерка Йовчева в програмата има неща без конкретика, а би следвало да се опишат дейности. Трябва да е ясно какво точно ще се прави и как ще се постигнат дадени резултати, каза Йовчева.

Според Живка Тонева в Програмата са включени всички дейности, по които общината работи, но отбеляза, че в личностните центрове продължаваме да предлагаме школи и кръжоци, за които има назначени учители. Трябва да изпреварваме събитията и да направим тези извънучилищни занимания интересни за учениците, за да се включат в тях, каза Тонева.

Валентина Тодорова за пореден път се спря на недостига на педагогически кадри и уточни, че това трябва да бъде приоритет, а Шуменският университет трябва да се съобразява и да отговаря на потребностите на общината. Тодорова предложи Програмата да бъде допълнена като се изготви проучване на образователния пазар, за да може Шуменският университет да си планира приема.

Според Тодорова преминаването на едносменен режим не е стартирало активно, макар че Общината има програма. Нямам впечатление да е започнала работа по тази програма, а записаният срок  за нея е декември 2018 г., каза Тодорова. Решено бе Програмата да бъде обсъдена на извънредно заседание на комисията по образование. Материалната база позволява едносменен режим, всичко друго е организация и воля, каза Тодорова. Решено бе още Програмата за всяка година да се приема през септември на текущата година.

В работата на комисията участваха зам.-кметовете Татяна Костова и д-р Светлана Маркова, както и голяма част от финансовата и образователната дирекции.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *