Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 360

Няма нови случаи на чума

Няма регистрирани нови случи на заболяването африканска чума по свинете. Това стана ясно днес на заседанието на областната епизоотична комисия в Шумен. Набелязаните още в петък мерки, които се отнасят предимно за служителите на горския фонд, са приведени в действие и се изпълняват. Продължават денонощните дежурства в кланиците, проверките по фермите, местата за отпадъци, докладваха от БАБХ.

Заради открития в местността „Елешница“ във Върбишкия балкан заразен с АЧС  приплод на дива свиня СИДП предприе незабавни мерки. В 20 км зона или в радиус 8 км от мястото на намереното заразено животно, с бариери  са затворени подстъпите, като са изградени и дезинфекционни площадки. С камери, които предават информацията в реално време, се контролира движението след затваряне на бариерите. Преустановени са всички дейности, извършвани от предприятието в горския фонд. При мащабното претърсване на горските територии, не е бил открит труп на дива свиня, съобщи директорът на СИДП инж. Веселин Нинов. От РДГ са забранили достъпа на хора, всякакви  МПС-та и каруци в засегната от АСЧ зона, освен на служителите на дирекцията при спазване на изискванията.

Инж. Нинов напомни, че заразеният район е дърводобивен и на склад в момента там има над 2000 кубика насечени дърва, други 3000 кубика трябва да се отсекат. Сега е сезонът за снабдяване на населението с дърва и положението ще се влоши, ако карантината продължи по-дълго време. Можем да въведем мерки за дезинфекция и да елиминираме риска, каза инж. Нинов и предложи, ако до края на седмицата не бъде открити нови трупове на диви свине, да продължи извозването на дървесина и на дърводобивната дейност. Освен това той предупреди, че има обработваеми земи и за някои култури предстои жътва. Според указанията на МЗ, прочетени от зам.-областния управител Петко Шаренков, това е възможно, но при строго спазване на всички мерки за недопускане на разпространение на заразата.

Към този момент в страната има 30 огнища на АЧС при стопанствата от типа „заден двор“ и 33 огнища на дива свиня, разположени в 11 области, 5 са точките на протести срещу коленето на животни в страната.

Обезщетения за обеззаразяване на личните стопанства ще получат и хората, които първоначално не са подали броя на отглежданите животни, но впоследствие са ги премахнали според указанията, както и на хората  във Върбица, които изклаха домашните свине, въпреки, че тогава не влизаха в 20 километровата зона.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *