Доволни ли сте от резултатите от евроизборите?

or

гласували: 200

Музей на годината

Наградата “Музей на годината за 2017” година е присъдена на комплекс “Авшарян” към Регионалния исторически музей в Шумен, съобщиха от сдружение “Български музеи”. Наградите се присъждат от сдружението, а обявяването им стана в международния ден на музеите.  Призовете се дават в четири категории на музейни институции и специалисти за приноса им в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на България.

В категорията “Събития и работа с публики” призът е присъден на кампания „60 години Национален политехнически музей – Съхранил времето“. В категорията “Образователна инициатива е отличен  проектът „Детинска мъдрост – музейна забавачница“ на Национален музейна образованието – Габрово. Уредникът в Регионален исторически музей – Благоевград Цветана Комитова ще бъде удостоена с грамота за цялостен принос за развитието на музеите.

Победителите от отделните категории ще бъдат наградени с плакет и статуетка по време на церемония, която ще се проведе наесен. Наградените бяха излъчени след селекция от  от жури в състав д-р Светла Казаларска, доц. д-р Валери Йотов, д-р Силвия Станчева, Боряна Матева и Маргарита Доровска.  Наградите „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година.

Коплексът “Авшарян” пресъздава градската атмосфера на богат шуменски дом от края на XIX докъм 30-те години на XX век. Експозицията е разположена в комплекса на ул. “Стара планина” 2, където е бил домът на известният шуменски производител и търговец на килими Ованес Авшарян. Имотът е предоставен на Регионален исторически музей – Шумен с решение на Общински съвет от април 2016.

В “Авшарян” всичко е автентично и като тематика и епоха е свързано с шуменския градски бит от края на XIX век докъм 30-те години на XX век, изключение правят единствено пердетата. Експонатите са от отделите “Етнография” и “Нова история”. Интересно е леглото-спалня, което е било произведено в Първа креватна фабрика в Шумен. Полилеите първоначално са били направени да работят на газ, а с електрификацията са преоборудвани на ток. Уникални са работното бюро, бюфетът в трапезарията, в който има вградена табла за поднасяне на храната.

Музеят (експозицията) е разгърната в пет помещения на двата етажа на къщата, която е паметник на културата с местно значение. На първия етаж са гостната и трапезарията, на втория спалнята и работната стая, кабинетът с тапиите на Ованес Авшарян. Отделно са обособени и двата кьошка на къщата – терасите.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *