От кого сваляте доверието?Премиера(<-) или Президента(->)?

or

гласували: 258

Музей в крепостта

Нова музейна експозиция “Шуменска крепост – земя на древни култури” откри на територията на Стария град Регионалният исторически музей в Шумен. Сбирката е разположена в къщичката на археолозите в източната част на крепостта при наблюдателната тераса.

“След 5 години чакане новата експозиция е факт, направихме я наново, от нулата, с повече пари. По този начин прибавяме добавена стойност към всичко, което може да се види под открито небе тук. Утре е малко по-специален ден, навършват се 102 години от рождението на основния проучвател на крепостта проф. Вера Антонова.” – обърна се към гостите, дошли за официалното откриване директорът на РИМ Даниел Руменов.

“Експозицията показва древната хилядолетна история на Шуменската крепост. Опитахме се да представим едновременно в един комплекс и недвижими и движими културни паметници, повече от 60 процента от експозицията са нови материали, които не са излагани досега. Градът ни започва от този камък, който дава името на града ни, Шишмановият надпис. С този надпис, който е открит през 1966 година от проф. Вера Антонова и на нея дължим всички археологически доказателства за значимостта на шуменската крепост. Опитахме се да предадем знанието за древната история на града.” – представи показаното археологът Тихомир Тихов, уредник в РИМ.

Във витрините на новия музей са представени и оригинални вещи и инструменти за работа на проф. Вера Антонова, а на събитието присъства и нейният син физикът проф. Антон Антонов. Уредници и гости споделиха официално и в кулоарите спомени от най-новата история на крепостта с легендарните кебапчета от времето на съществувалата тук хижа, рекламирани със слогана: Топла бира и студени кебапчета, който опита не повтаря! до разкази за археологическите проучвания в Стария град.

“Идването на това място ме връща към едни много приятни спомени от детството, предполагам, че и връстниците ми и по-малките от мен имат също подобни спомени и към едни много неприятни отпреди 3 и половина години, когато станах кмет и трябваше да приема този обект, на който беше извършен ремонт. Тогава с г-н Руменов като дойдохме се хванахме за главите, като видяхме какво е положението, освен това бяха и върнати 500 хиляди лева неусвоени по този проект “Оттука започва България”. И с Руменов си казахме: “Трябва да се направи!”, Даниел вика: “Г-н Христов ще го направим!” и искам пред всички вас да му благодаря за това, което са сътворили. Виждам, че нямате пейки отвън, ако сте свършили парите, аз ви обещавам, че ще ви осигуря поне 6 пейки да могат хората тук да почиват. Желая ви успех и много посетители.” – каза пък в думите си към гостите кметът на Шумен Любомир Христов.

17 300 туристи са посетили Шуменската крепост през 2018 година, през 2017 година броят им е бил 16 100.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *