Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 618

МРРБ пак прецака шуменци

 

МРРБ забрани на областния управител проф. Стефан Желев, който е и председател на Асоциацията на ВиК, да гласува в подкрепа на 10-те общини в Шуменско за промяна на цената на водата, както и за изготвения анализ и предложение за промени на Договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на ВиК услуги.  Така на практика със своята блокираща квота от 35% регионалното министерство в прав текст каза, че промяна в цената на водата няма да има, въпреки решенията на общинските съвети.  Мотивите на министерството са, че има непълноти в предложените материали, подкрепящи доклада на работната група относно Анализа, както и по изпълнението на инвестиционната програма. При гласуването присъстващите кметове на 7 от общините в областта, потвърдиха решението на Общинските си съвети. Забраната на областния управител да гласува „за“ на практика предреши решението и докладът на работната група не бе приет. Писмото на  МРРБ не съвпада с моето лично решение, каза Стефан Желев и уточни, че той ще изпрати доклада до МРРБ въпреки, че не е приет, тъй като подкрепя решенията на Общинските съвети от цялата област.

МРРБ даде указания на областния управител да гласува против и по точката за изменение на клаузи по Договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на ВиК услуги. Мотивите тук са свързани с неотчетени водни количества, както и с неефективност на измерванията.

Пак по разпореждане на МРРБ областният управител гласува и против изпращане писмо до КЕВР с предложение за промяна на методиката за регулиране на цените на водата за питейно-битови нужди. Мотивите на министреството тук са отбелязани като непредоставяне на документи, които да обосновават аргументирано налагащите се промени. Подобни решения се вземат при извънредни обстоятелства, каквито в момента не са настъпвали, смятат от МРРБ.

Единственото право да каже „Да“ областният управител получи от МОСВ, което препоръчва неинвестираните средства да се вложат в новите обекти, които предстои да се изграждат в областта. На това предложение управителят в оставка на ВиК Шумен ООД Красимир Марков каза простичко: „Това няма как да стане“. Причината е пределно ясна на шуменци – няма пари – ВиК дружеството е почти пред фалит, а предстоящите големи проекти за довеждащия водопровод от яз. „Тича“ и изграждането на пречиствателна станция за питейни води  и още няколко обекта, на обща стойност 134 млн. лв., ще наложи тегленето на нови заеми от водното дружество.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *