Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 307

Милева аут от РУО

Светлана Милева освобождава длъжността началник на Регионалното управление по образование /РУО/ в Шумен. Мотивите на просветния министър Красимир Вълчев засега не са оповестени публично, но според източници на Шмоко.бг с Милева са водени разговори, за нейното освобождаване е уведомен и кметът на Шумен Любомир Христов. В момента Светлана Милева е в отпуск, очаква се днес да стане ясно и кой ще я наследи на поста.

Милева заема поста от лятото на 2015 г. след проведен конкурс, но така и не успя да създаде нормални отношения с обществеността и с медиите. Последните случаи от февруари във връзка с обявяването на грипната ваканция на 6 и 7 са показателни. Съобщението, че ваканцията е разрешена от МОН дойде към 19 ч. на 5 февруари, а на страницата на РУО и до днес стои съобщението, че когато се получи отговор от министъра, грипната ваканция ще бъде факт. Пресконференциите бяха изключителна рядкост и определено неглижирани, което попречи на обществеността да бъде информирана за дейността на образователната структура. Опитите чрез зам.-кмета по образование  в Община Шумен Найден Косев да бъде активизирана, удариха на камък.

Проблемите на Милева с МОН станаха известни през юли миналата година, когато от Министерството на образованието и науката /МОН/ наложи на Милева дисциплинарно наказание „порицание“ . Поводът бе подаден сигнал и извършена проверка за нередности в документи на СУ „Г.С. Раковски“ в община Каолиново. След нейно обжалване, Административният съд в Шумен отмени наказанието.

Тогава, според МОН, Светлана Милева в качеството си на началник на РУО не изпълнила с достатъчен професионализъм свои служебни задължения. От министерството посочват осем нарушения по Закона за държавния служител и Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация. От МОН смятат, че Светлана Милева не изпълнила компетентно и отговорно служебните си задължения по извършени проверки по процедурата по приемане и подписване на вътрешни правила за работната заплата в училището; подписване на Колективния трудов договор от всички страни по него; вписване на дата в допълнителните споразумения на длъжностните лица в училището при връчването им и други.

Според Административния съд, обаче, началникът на РУО-Шумен е дала необходимите предписания на директора на училището, с които той да попълни празнотите в документацията. Освен това съдът счита, че в заповедта, с която е наложено наказанието не е обоснована форма на вината на държавния служител. С решение от 25 октомври м.г., което е окончателно, АС-Шумен отменя наложеното наказание „порицание“ на Светлана Милева. Освен това осъжда МОН да й плати  разноските по делото в размер на 500 лв.

В края на 2019 г. по разпореждане на Светлана Милева директори на училища в Шуменска област получиха депеша със забрана да изплащат 13-а заплата за 2019 година заради ниски резултати от Националното външно оценяване след VII клас. За това тогава алармира директорът на ОУ „Панайот Волов“ в с. Живково Драгомир Янков, който твърди, че резултатите на неговите ученици ги поставят на 13-о място по български език и литература в областта 3-то място по математика.“ . Случаят беше изнесен м централни и местни медии, но връзка със Светлана Милева за коментар и тогава не бе установена.

Коментари

  • 123456 февруари 21, 2020 в 9:58 am

    Госпожата е недостойна да оглавява такава институция.Не обръща внимание на случаите,в които учители/даскали/ малтретират знаещи и можещи повече от тях деца.За това,одобрявам стъпката на министъра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *