Ще гласувате ли на местните избори през октомври?
Да

or

Не
гласували: 187

Луди, млади, златни…

 

 

Златен медал и първо място от Световната купа по танци в Испания (Dance World Cup 2018) извоюва безапелационно ученическата танцова формация “Луди млади” с хореограф Борис Иванов. Младежите и девойките от СУ “Сава Доброплодни” излязоха на сцената в испанския град Ситгес (Сиджес) малко след полунощ българско време.

Въпреки късния час стотици верни фенове и близки и приятели на танцьорите гледаха на живо излъчването на състезанието в интернет. “Браво Борко, браво на Луди Млади, бяхте чудесни, гледахме ви директно от читалището, Лудоселци!!!” – написа във фейсбук Зорница Казакова, а хореографът Борис Иванов и неговите възпитаници се превърнаха в герои на нощта. Ето и вълнуващият момент на истината:

 

 

Първоначално се очакваше шуменци да излязат на сцена “Мелиа” в Ситгес ок. 19 часа българско време, но на място се оказа, че “Луди млади” са в 18-та група – младежки формации за фолклор и народни танци, чиито изпълнения трябва да започнат в 00:40 българско време, като шуменци бяха девети поред в категорията си. Графикът обаче закъсня с повече от 45 минути и нашите танцьори трябваше търпеливо да си изчакат реда.

 

 

“Луди млади” буквално “заляха” сцената с присъствието си и, не защото са си наши, бяха видимо над участниците, които играха преди тях. По регламент танцът им трябваше да бъде точно 3 минути и 30 секунди. Борис Иванов се беше спрял на фрагмент от пиринския танц “Ширто” по хореография на Николай Цветков и музика на Петьо Кръстев. Българите  се оказаха май единствените, които представиха свой народен танц. Англичаните, които бяха първи в групата се представиха с румънски танц, следващите англичани и португалците след тях с руски танци, други португалци бяха избрали кънтри, а техни сънародници танц от Молдова.

 

Заслужено третото място отиде при британската Swindon Academy of Dance, които в румънски национални носии представиха Romanian Rug. Молдовският танц донесе сребро на Academia Anarella от Португалия. Тъй като те бяха единствените, които можеше да минат за някаква по-сериозна конкуренция на българите, оставането им на 3-та и 2-ра позиция вече означаваше за феновете на “Луди млади”, че формацията от Шумен грабва златото, а водещият само потвърди това. В залата гръмна “Горда стара планина”, а видимо имаше и българи сред публиката, защото се чуваха възгласи “Българи, юнаци!”

 

Тази вечер (събота, б. р.) е гала-вечерта, в която “Луди млади” ще покажат целия танц “Ширто”, както и “Ние от шоплука”, “Лазарки” и др.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *