Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Леки раници

Третокласниците ще учат за първи път компютърно моделиране.

С “леки раници” ще започнат учебната година 986 ученици от I до VII клас в СУ “Сава Доброплодни”, съобщи директорът на училището Албена Иванова-Неделчева, която представи пред репортери готовността за старта на учебната 2018/2019. Олекотяването на раниците станало възможно след като били купени шкафчета с помощта на националната програма за олекотяване на раниците, от която се очакват 8 хиляди лева, 8 хиляди лева собствено финансиране, а недостигащите средства са били осигурени от училищното настоятелство. Осигурили сме шкафчета за втори комплект учебници за всички ученици от II до VII клас и сме готови да започнем годината без да натоварваме физически децата, допълни Иванова-Неделчева.

Обновена фасада, четири напълно ремонтирани и обзаведени стаи и частичен ремонт и освежаване в останалите кабинети – така ще тръгнат в първия учебен ден учениците на “Савата”. “През това лято боядисахме със специална мазилка фасадата, което създава по уютен и приятен вид на самата сграда – това е първото впечатление, което се създава и за учениците и за техните родители, боядисахме и коридорите, а това, което ще остане скрито за родители и ученици е, че с боядисването вътре се ангажираха мъжете учители.” – обясни директорката на училището. Ремонтът е струвал ок. 75 хиляди лева, като в тази сума не влизат шкафчетата, а средствата изцяло са осигурени от училищния бюджет.

Нови шкафчета има и в стаята на първолаците.

На третия етаж са сменени всички врати, вратите са с прозорци, които дават видимост от коридора към класната стая и това, което се случва вътре, а обратно пускат естествена светлина от стаите към училищния коридор. “Тези врати не са направени с цел следене, да уточня, ние си имаме камери, а са монтирани за да подобрят средата, в която учат децата.” – коментира Албена Иванова-Неделчева. Директорката показа и хореографската зала, където ламаринената вътрешна преграда е заменена със зидана стена и е шумоизолирана.

 

Най-симпатични са промените в кабинетите за най-малките ученици на първия етаж, където освен шкафчетата са поставени и удобни и ергономични “чинове”, които позволяват подреждане в различни модули. Цветни маси с миниатюрни лаптопи, които се превръщат в  таблети, след премахване на клавиатурата им очакват третокласниците в един от кабинетите. Тазгодишните третокласници са първите, при които се въвежда предметът “Компютърно моделиране”. В съчетание с малки роботчета “озобот”, които училището е закупило също с участието на училищното настоятелство, децата ще се учат да създават програми, които да задвижват роботчетата и да ги карат да изпълняват определени движения. “Работим и за квалификацията на колегите, защото съвременните деца си изискват от учителя да им предостави интерактивни инструменти.” – обяснява Иванова Неделчева. Преди две години са купени и роботи LEGO за начален етап, с които ще работят малките ученици.

Началният учител Мануела Недекова от няколко години прилага в обучението софтуерната система “Енвижън”.

 

В съседния кабинет довършва подготовката на стаята за новите си ученици преподавателката Мануела Недекова, която поема поредния си първи клас. “Доволна съм, че можем да работим с иновативни технологии, защото вече презентациите са вече нещо отживяло и неефективно, с предоставяне на възможността за работа с интерактивна дъска в един учебен час в рамките на 5 до 10 минути децата могат да работят на групи, да направят нещо, което пък ще допринесе да се оформят и екипи за работа. От осем години работим с “Енвижън”, това е друга платформа, с която децата самостоятелно с мишки, свързани в хъбове работят върху тестове предимно. Веднага след теста се вижда резултатът на всяко едно дете, отчита се на кой въпрос са се затруднили най-много децата, къде най-добре са отговорили и така ние имаме обратната връзка в момента без аз да проверявам с червения химикал.” – разказва за приложението на новите технологии в началните класове Мануела Недекова. По думите й така децата не усещат работния процес като изпитване, а като игра.

 

В понеделник оценките ще поставят децата.

 

В понеделник обаче първите изпитвани няма да са децата, а самата тя. Госпожата е приготвила под всеки чин два хартиени емотикона – усмихнат и намръщен, с които след края на първия учебен ден първолаците трябва да дадат оценката си как е минал.

Шкафчета са осигурени за всичките 986 ученици от I до VII клас.

Директорката Албена Иванова-Неделчева обяснява какво ще бъде приложението на компютрите при третокласниците.

Последни приготовления преди първия учебен звънец.

В очакване на нови първолаци.

Всички врати на третия етаж са сменени с плавнозатварящи се врати с прозорци.

Ученик, пожелал анонимност, издаде, че заради лошия си вид единственият неремонтиран досега кабинет имал прозвището “Наркостаята”. Кабинет 37 вече е със сменени столове, маси и паркет.

Репетиции за откриването на учебната година.

До първия звънец остават броени часове

 

 

 

 

Коментари

  • Иванова септември 16, 2018 в 8:32 pm

    Много красиво и креативно! Здраве, любов и много Слънце в душите Ви! Очаквам с нетърпение новата учебна година и за моят първолак! Успех!

  • Varg септември 15, 2018 в 3:56 pm

    Тия компютри бъркат сериозно в мозъка.

  • Тихомир Трифонов септември 15, 2018 в 3:26 pm

    Поздравления! Да е спорна работата на всички по веригата! А условията и базата… те винаги са важни! “Красотата ще спаси света!” – може би наистина писателят е прав!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *