Одобрявате ли новогодишната реч на президента Румен Радев

or

гласували: 251

Конференция за България

От 24 до 26 април Шумен ще бъде домакин на шестата Национална конференция „Пътуване към България“ –  „България и българите: Бит, душевност и национална идентичност“. Програмата бе представена на брифинг днес от доц. д-р Тодор Тодоров от ШУ „Епископ Константин Преславски“.

Конференцията се организира от Община Шумен, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, РИМ, с методическата подкрепа на БАН. „Първата конференция бе открита през 2008 г. Всяка от тях досега издава сборник с материали и доклади от участниците в конфренцията, която вече има статут сред научните среди като конгрес на историците и археолозите, който се провежда навсеки две години в Шумен“, каза доц. Тодоров в експозето си.

Конференцията има и международен характе, тъй като в нея ще участват учени от Полша, Китай, Русия и Украйна. Ще участват учени и от водещи университети от страната, АИМ на БАН, „Кирило-Методиевия научен център“, регионалните музеи.

Конференцията ще бъде открита на 24 април в 16 ч. в зала „Венета Вичева“ в сградата на Община Шумен, където един от учредителите на тази конференция, акад.  Дамян Дамянов в своет встъпително слово ще направи ретроспекция на случилото се през последните 10 години във ръзка с конференцията.

Първия ден ще бъде представен V том от сборника „Пътуване към България“, с материали от конференцията преди две години. Ще бъдат изнесени и два пленарни доклада. Единият доклад е свързан с Шумен . Той ще бъде изнесен от доц Стефан Минков, а темата му е „Шуменските военни подразделения и тяхното участие в Първата световна война“.Темата на доклада е избрана и поради факта, че през 2018 г. се навършват 100 години от фактическия край на Първата светвна война, уточни доц. Тодоров.

На 25 април ще се проведат заседания по секции  в залите на РИМ. Ще бъдат изнесени над 80 доклада в 4 секции: „Праистория и античност“, „Средновековие“, „Нова и най-нова история“ и „Културно-историческо наследство и туризъм“. Входът за граждани и специалисти е свободен.

На 26 арил, в края на конференцията, ще има тържествена церемония в заседателната зала на РИМ по удостояването на прф. Иван Йорданов със званието „Доктор хонорис кауза“ на Шуменския университет.  Проф. Йорданов е сред учредителите на конференцията, който заедно с академик Дамянов преди 10 години, разбира се и със солидното съдействие на община Шумен, поставиха началото на  този форум, който има и международен характер, припомни доц. Тодоров.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *