Одобрявате ли новогодишната реч на президента Румен Радев

or

гласували: 251

Контрол на ВиК

Правната комисия на Общинския съвет в Шумен разгледа днес на свое заседание докладна записка от групата съветници „За Шумен“, свързана с проблемите във ВиК. В нея се настоява да сеза по-висок контрол върху изпълнението на бизнесплана на водното дружество. Същото задължение да поеме и Асоциацията за ВиК, която, както община Шумен, подписа и одобри инвестиционната програма на дружеството, която предвижда ежегодно увеличение цената на водата.

Според председателя на правната комисия Даниела Русева инвестиционната програма на ВиК е изпълнена на 50 %, а контролът е занижен. Тя припомни, че има решение на ВАС от тази година с което се потвърждава, че шуменският язовир „Тича“ няма санитарно охранителна зона, което я поставя в графата „поливна“. От десетилетие има разпоредба за изграждането на такава зона, но досега нито едно управление не пое ангажимента да я изгради. Така шуменци пият поливна вода, а плащат питейна.Русева припомни още, че  в бизнесплана на ВиК има съществена разлика между заложените и отчетените суми за амортизация.

Предложеното от групата решение е да се свика отново Асоциацията по ВиК и да се разгледа изпълнението на поетите ангажименти от водното дружество. Освен това да се направи аргументирано предложение за намаляване цената на водата при липсата на санитарно-охранителна зона.

Четирима съветници подкрепиха предложенията в докладната. Проф. Добрин Добрев се въздържа поради факта, че докладната е внесена късно и не се е запознал с материала. Веселин Пенчев не участва в гласуването.

Тъй като по точката има решение, тя ще влезе в дневния ред на сесията на общинския съвет на 20 декември, четвъртък.

Коментари

  • юлия декември 17, 2018 в 7:50 pm

    Премахват общите водомери в жилищните блокове и всеки си плаща това което е записъл инкасатора на В иК(представителя ,отговарящия ) (за блока ).Отговорност да поема служителя на В и К а не живущите в блока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *