Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Кметът: Удовлетворен съм!

Удовлетворен съм от работата на екипа ми през  тази година и се надявам през следващата да довършим всичко, което сме започнали и обещали. Това каза кметът на Шумен Любомир Христов в отчета си днес пред журналисти за третата година от мандата си.

В областта на индустриалното развитие градоначалникът отчете  високи постижения. В Индустриалния парк са инвестирани вече близо 80 млн. лева за изграждане както на нови производствени мощности, така и за оформянето на новата подзона С. Към момента в Индустриалния парк в Шумен има 19 инвеститори, като двама от тях са клас А. Като признание Община Шумен получи през 2017-а година наградата „Инвеститор на годината“.

Извън територията на парка в Шумен вече работи нов завод за производство на медни проводници. Разширяват се мощностите и броят на работните места, което е добър атестат за развитието на икономиката в района, смята Христов.

Според него изпълнението на бюджета на Община Шумен върви нормално. От такса битови отпадъци към октомври вече са събрани 5 873 944 лв., което е 90,37%. Към момента Община Шумен няма просрочени задължения, похвали се кметът.

С цел удобство и улеснение на гражданите през 2018 г. Община Шумен предостави нови начини за
заплащане на местните данъци и такси. Близо 5 000 граждани по електронен път са платили по своите партиди местните си данъци и такса „Битови отпадъци“  към 31 октомври 2018 г.

През годината Общинската данъчна служба и Центърът за информация и услуги бяха изцяло обновени. Отворени са допълнителни гишета, безкасовите плащания облекчиха работата на служителите и сложиха край на огромните опашки. Създадени са условия за обслужване на гражданите на едно гише в Общинската данъчна служба. Монтиран е КИОСК терминал, който подпомага комуникацията с гражданите и осигурява оптимално обслужване.

В областта на строителството гордостта на кмета е многофункционалната спортна зала „Арена Шумен“, около която върху площ от 21 декара е изграден парк с места за отдих, детска площадка и автоматизирана поливна система,засадени са близо 200 нови дръвчета.

През тази година са направени още две нови кръгови кръстовища в Шумен – на ул. „Марица“ и “Софийско шосе”, “Марица” и “Васил Друмев”, отчете градоначалникът. Около тях е разширено уличното платно, изградени са нови тротоари,пешеходни пътеки, ново осветление и модерни спирки със соларни панели.

Започна подмяната на уличното осветление в града, отчете още кметът. Реконструкцията е част от проекта за рехабилитация на уличното осветление на стойност близо 2 434 800 лева, заделени от общинския бюджет. По трасето от Пети километър към града започна полагането на новите кабели, а веднага след това ще се поставят и новите енергийно ефективни осветителни тела. Едновременно се подменят и мантинелите в този участък. Обновяването на уличното осветление ще продължи по ул. „Марица“ след зала „Арена Шумен“ и от Томбул джамия по бул. „Симеон Велики“ към изхода за Варна.

През 2018 година завършва санирането на още 8 жилищни блока и към момента обновените по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са 20. Санирането на други седем блока ще приключи през следващата 2019-а година, като с тях ремонтираните в Шумен сгради по тази програма ще станат 27 на обща стойност 25 802 025 лева.

Предстои реконструкция на Дома за стари хора „Д-р Стефан Смядовски“. Средствата в размер на 1 500 000 лева са осигурени от държавния бюджет, а срокът за изпълнение е шест месеца. Предвижда се още през следващата година обитателите на Дома за стари хора да бъдат преместени в новата сграда, която се намира на територията на бившето поделение на КЕЧ в кв.“Боян Българанов”.

Изготвена е обществена поръчка за изграждане на пречиствателна станция за питейна вода. Документите се разглеждат в АОП, коментира кметът.

Той отчете още, че са приключили строителните дейности по проекта “Благоустрояване и рехабилитация на части от техническата инфраструктура на гр. Шумен” на стойност 7 178 080 лева, които бяха вложени в подобряване на условията за живот и в обновяване на градската среда в Шумен. Направена беше цялостна рехабилитация на ул. “Тича”, благоустрояване на зелените площи до Диагностично-консултативния център I ЕООД, подмяна на тротоара на улица “Съединение” от Пенсионерски клуб №7 до Съдебната палата, благоустрояване на квартал “Тракия” и кръстовището на бул. „Симеон Велики” и улица “Станционна”. В района на „Станционна“ и „Цар Освободител“ бяха засадени 160 нови дървета. Общо над 40 000 кв.м. паркове, тротоари, улици, междублокови пространства и детски площадки са рехабилитирани с пари от Оперативната програма “Региони в растеж”.

През месец май стартира изпълнението на дейностите по проекта “Подобряване на образователната инфраструктура на гр.Шумен”, който предвижда цялостно реновиране на четири училища в града на обща стойност 13 041 080, 00 лева. Основните строително-монтажни работи в СУ „Васил Левски” и НУ „Илия Р. Блъсков” вече приключиха, продължава обновяването на СУ „Трайко Симеонов” и СУ „Панайот Волов”, пише в отчета на кмета.

Предстои обявяването на обществена поръчка за строителството на нови социални жилища в кв. „Тракия“. Там ще бъдат изградени два жилищни блока с общо 50 апартамента в тях. Проектът е на стойност 2 929 500 лв.

11 улици в Шумен са изцяло асфалтирани през тази година. 14 от предвидените са ремонтирани и изкърпени машинно. 1 110 000 лева бяха заделени от бюджета на Община Шумен за ремонтите на уличната мрежа през 2018 г. в града. Още над 185 000 лева от бюджета на общинското предприятие „Строителство и благоустройство“ бяха вложени в ремонти по уличната мрежа и ръчно запълване на дупки. Извърши се основен ремонт на пътя Мътница – Царев брод, Царев брод – Велино за 250 000 лева, заложени в общинския бюджет за тази година. Други 176 500 лева бяха вложени в ремонтите на уличната мрежа по селата на общината.

Направен е основен ремонт на ул. „Преслав“. Поставени са енергоспестяващо осветление край училищата, оформени са зелени площи и места за отдих. Изградени са нови тротоари и места за паркиране в участъка от бул. “Мадара” до ул. “Съединение”. Нови тротоари и паркоместа бяха направени през тази година и на ул. „Стефан Изворски“ до ОУ „ Д-р Петър Берон“ ул. „Съединение“ срещу РУМ-а, на ул. „Марица“ над Кооперативния пазар, на ул.“Цар Освободител“ близо до ДКЦ1.

Извършен е основен ремонт и укрепване на покрива на спортна зала „Плиска“ . Проектът е на стойност 300 000 лева, а средствата са от бюджета на общината.

12 детски площадки са изградени през тази година в Шумен. Направени са две спортни игрища за футбол и баскетбол. Построени са и три нови площадки за стрийт фитнес.

Шест нови спирки бяха изградени през тази година. Две от тях са със соларни панели и с USB изход за зареждане на мобилни устройства. Модерните съоръжения се намират в района на „Арена Шумен“ и са част от договора за изграждане на кръговите кръстовища до залата. Още една такава спирка ще бъде изградена веднага след  моста по улица „Марица“ непосредствено до кръстовището с улица „Васил Друмев“. Други три нови спирки на стойност 24 000 лева, заделени от общинския бюджет за тази година, вече са поставени. Започна монтирането на покривната конструкция  на новата спирка до Градската градина на площад „България.

Кметът даде висока оцента и на работата на общинските предприятия. В отчета са включени и резултатите от работата на направленията образование, култура, социални дейности и др.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *