От кого сваляте доверието?Премиера(<-) или Президента(->)?

or

гласували: 239

Кметовете на Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов благодари на екипа, реализирал композицията, в която са събрани ликовете и делата на 53-ма кметове на града.

Окончателно завършена е експозицията, която представя портретите на кметовете на Шумен от 1831 г. до днес, както и събитията, които са ги съпътствали и съграденото по време на техните мандати. „Алеята“ на кметовете е подредена на втория етаж в сградата на Община Шумен и бе представена днес  от инициаторите и създателите.

В екипа, който реализира пространственото решение, са гл. асистент Бета Хараланова, която подсигури снимковия материал за градоначалниците и текстовете към съответния период, художникът Деян Ефтимов,автор на композицията и графичното решение и Светлозар Чолов, който изработи отделните пана. Свързващо звено в цялата композиция е светещото табло, в което е използвана панорамна снимка на Шумен на фотографа Ивайло Сакелариев.

Началото.

Композицията започва с 1831 г. – тогава в Шумен се създава първата българска община.12 будни възрожденски дейци, най-интелигентните и известни шуменци, се събират и решават да работят безплатно в полза на града. Когато е трябвало, са ги викали, оставяли си своята работа и са отивали на „сбирня“, за да решат проблемите на Шумен, разказва Бета Хараланова. „Така че и в днешно време бих пожелала на всички кметове така да работят, че да бъдат в полза на хората на нашия град“ каза Бета Хараланова.

„Успяхме да реализираме една наша дългогодишна идея – да съберем кметовете на Шумен в едно постоянно помещение, където шуменци и гости на града да ги виждат. Представени са 53-ма кметове и приноса им за развитието на града“, каза Бета Хараланова.Тя припомни, че едни от тях са направили първия градоустройствен план, други допринасят за оформянето на двете платна по централната градска част по времето на Петър Кърджиев, оформя се Градската градина, паркът Кьошкове, има кметове, които са се занимавали с беднотията, с хигиената на града, има кметове които са обръщали внимание на учебното дело, на строителството на нови училища и детски градини. „В различните периоди се строят се много обществени сгради, културни институти, и в последните години сме свидетели какви нови неща са създадени –  Индустриалният парк, пречиствателната станция за отпадни води, разширението на културните институти. Всеки един период от развитието на нашия град е важен и трябва да сме благодарни на всички тези хора които са управлявали града“, каза Бета Хараланова.

Тя припомни, че идеята за подобна експозиция датира още от 2002 г., когато заедно с Даниел Руменов са издали книгата „Шуменските кметове“. „Това беше първи опит като сме се уповавали на архивни данни и на един списък на кметовете в „Шуменски общински вести“ от 1937 г. Но, когато сега трябваше да направим тази експозиция, тръгнах да търся данни в Държавен вестник, тъй като открихме някои несъответствия за най-първите кметове, които са управлявали по 5-6 месеца“. Благодаря, че ни подкрепихте в тази наша идея, обърна се Бета Хараланова към кмета Любомир Христов.

Бета Хараланова и Деян Евтимов са удовлетворени от реализацията на датиращата от 2002 г. идея за “Алея на кметовете”.

Според  Деян Евтимов задачата му заедно с Чолов е била да материализират идеята на Бета и на Общината. „Беше трудно да се преборим с фотографския материал, който в повечето случаи беше стар и некачествен, но мисля, че успяхме да се справим. Включихме снимката на Ивайло Сакеариев, която дава център на цялата експозиция. Тези табла, които допълват портретите и показват основни периоди на развитието на гр. Шумен с текст и снимки от града,дават възможност да се види какво е правено през  съответния период.  Има и малки детайли от Паметника „Създатели на българската държава“, Плиска , Преслав, които обогатяват и придават на изложбата по-голяма тежест, каза Евтимов.

Коментари

  • Експерт: юли 9, 2019 в 4:08 pm

    По подходящо е да се направи изложба на архитектите и инженерите проектирали градоустройството и най-важните сгради в Шумен, а не хора които са си клатили краката и са се прозявали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *