От кого сваляте доверието?Премиера(<-) или Президента(->)?

or

гласували: 269

Катеричка от дърво

Дърворезба, изобразяваща катеричка, посреща вече малчуганите на входа на детската площадка до чешмичката в Градската градина в Шумен. Автор на творбата е учителят по изобразително изкуство в СУ „Сава Доброплодни“  Дилян Абаджиев.

Идеята тръгва от социалните мрежи, заради въпроса на Красимир Крумов в „Шумен днес“ „Какво можете да направите от едно отрязано дърво?“. А да се направи фигура на катеричка, се оказва най-приемливото решение за Дилян Абаджиев. След стиковане на идеята с Общинската администрация, започва и реализацията, разказа предисторията директорът на СУ „С. Доброплодни“ Албена Иванова – Неделчева.

ОП „Паркове и обредни дейности“ осигурява материала, подготвя основата – пън от отрязано старо опасно дърво.  А художникът-дърворезбар извайва катеричката. Дървената скулптура е предоставена на Община Шумен безвъзмездно.

Според  директора на училището идеята е допаднала на учителя, който неотдавна е изработил дърворезба на охлюв, позициониран в двора на училището. Сега имало едно коренище, което авторът още не е решил на какво да го оприличи, каза г-жа Иванова.

Според Златин Кайряков, управител на ОП „Паркове и обредни дейности“ се обмисля поставянето в парка и на други скулптури от дърво в Градската градина, ако идеята получи подкрепа от гражданите.

Коментари

  • шуменец октомври 12, 2018 в 12:02 pm

    За катеричките в Градската – има ги, играят, поне две видях преди дни..

  • зимзелен октомври 11, 2018 в 9:09 pm

    Инициативата е хубава. Но дърворезбарят, според мен, е можело да изработи фигурите малко по-фино.
    Има паркове по света, в които доста дървета са преоформени като приказни герои.
    Между другото, откакто отсякоха и окастриха стотина и повече дървета в района, сред които и стари орехови, живи катерички май наблизо вече няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *