Ще подкрепите ли политически проект на Слави Трифонов?
Да

or

Не
гласували: 610

Капелати спомени

Туристическото предприятие в Шумен организира събитие  „Капелати преживявания“, което ще се състои на 17 май от 17.00 до 19.00 часа в Сребровата къща. То е под мотото “Везувий или как вулканът стана символ на шапката” и разказва за шапките и шапкарството в нашия град.

На него ще присъства дъщерята на придворния шапкар на цар Борис Стефанка Станчева.

Шуменци не само ще чуят истории за шапки и за шапкарството. Те могат да донесат свои шапки и да разкажат техните истории.

Туристическото предприятие кани шуменци да се забавляват – до видят малките и големи образци-съкровища  на прочутата  дамска шапкарка  Дюлгерова, да узнаят какво е  шуменският „Везувий“, да покажат шапките, които пазят в  семеейния гардероб, както и да се забавляват, използвайки фотоапаратите си , за да запечатат “капелатия“ спомен.

През първите десетилетия на ХХ век  шуменци  от заможните фамилии  обръщат все по-голямо внимание на навлизащата  европейска мода.  Гардеробът им се състои от  облекло с различно предназначение – за гости, за разходка в парка, за обяд, за вечеря и за танци, като задължителен атрибут  е шапката. Модните тенденции навлизат чрез чуждоземски списания. Дамските  шапки, изработвани с вдъхновение и големи усилия,  представляват малки произведения на изкуството. С големи периферии, като камбана, тюрбани или барети те са  от слама или филц, декорирани с пера,  пандели, брошки  и цветя. Всяка се е изработвала ръчно.

При мъжете шапките са признак на обществено положение. Хората от висшето общество  носят цилиндри. Търговците и занаятчиите  носят бомбета или шапки от филц “Борсалино” през зимата и “Гарсонетки” през лятото. За работниците и селяните  остават каскетите.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *