Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 340

Камджалов дирижира в Шумен

Почетният гост-диригент  на Русенската филхармония Йордан Камджалов ще дирижира симфоничния концерт в Шумен на 31 август от 19 часа в Драматично-куклен театър „Васил Друмев”. Държавна опера – Русе гостува в града във връзка с честванията на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров. Концертът  се провежда с любезното съдействие на Община Шумен.

Програмата съдържа симфоничните пиеси  „Еврейска поема“ и „Четири румънски танца“, както и две от най-известните произведения на Панчо Владигеров  – Българска рапсодия „Вардар“ и „Българска сюита“. Включени са също и две пиеси за соло-виолончело „Елегичен романс” и „Песен” за соло-виолончело.

Йордан Камджалов е един от утвърдените български диригенти, високо ценен в съвременния музикален свят като задълбочен интерпретатор на европейската симфонична музика.  Сега той отправя своите творчески и интерпретационни търсения в нови посоки – в обширните територии на българската класическа музика. След забележителните му съвместни концерти с Русенската филхармония със симфониите на Брукнер, Малер и Шостакович, изборът му на български заглавия поставя акцент върху паралелите на творчеството на българските композитори с европейските композиционни традиции, което категорично определя тяхната висока стойност за европейската музикална култура. В края на този сезон, заедно с Русенската филхармония, диригентът обръща поглед към творбите на Панчо Владигеров, за да ги издигне в красотата и величието им на пиедестала на българската история – старопрестолния Царевец.

Специален гост-солист на концерта ще бъде младият виртуозен виолончелист Атанас Кръстев .

Панчо Владигеров е съдбовно свързан с музикалната история на Русе. Със своето авторитетно присъствие в културната действителност на България, със световно признатата си принадлежност към европейската култура, той се явява поддържник и гарант за щастливата съдба и за плодоносното бъдеще на Русенската филхармония и на Русенската опера още в първите години от тяхното създаване. В юбилейната година, в която се чества 70-годишнината от  създаването на Русенската опера, е редно да си припомним с благодарност за подкрепата, която даде Панчо Владигеров и на Русенската филхармония, и на Русенската опера с неговите артистични и творчески изяви на русенска сцена, където бяха представени неговите творби – операта „Цар Калоян“ и множество негови симфонични произведения, пише в съобщението на Русенската опера.

Билети в мрежата на ИВЕНТИМ и на касата на LM SI group – Шумен /тел. 09 8888 2442/

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *