Одобрявате ли новогодишната реч на президента Румен Радев

or

гласували: 251

Иновации в Плиска

Платформата за виртуална реалност, с която посетителите могат да се завърнат в миналото и да разгледат отблизо Тронната палата работи в НИАР „Плиска“. За улеснение на посетителите е поставен и информационен киоск, на чиито терминал са заредени виртуални пътеводител и каталог, съобщават от РИМ – Шумен, чието поделение е обектът в Плиска.

Чрез пътеводителя всеки посетител може да се разходи из старата българска столица. С текстове и снимки са представени всички по-значими паметници, открити на територията на града. След края на всяка информация за отделен обект има библиографична справка, която е насочена към посетителите с по-голям интерес към старината.

Виртуалният каталог обогатява музейната експозиция. В него могат да се видят ценни предмети, открити на територията на Плиска, но съхраняващи се в други музеи. По този начин всеки посетител може да се запознае с цялото богатство на старопрестолния град.

От тази година в обекта се предлага и видео беседа, която представя един нов поглед към историята на града. Във видеото са използвани различни снимки и анимации, които още по-подробно и нагледно показват средновековната история на първата българска столица. Видео беседата се представя в удобна мултимедийна зала, в която е разположена и временна експозиция „Каменната арена на Плиска”.

Въвеждането на мултимедийни иновации в сферата на културата е ново средство за комуникация с посетителите. Информационният киоск визуализира артефакти, планове и възстановки на сгради, а видео беседата задоволява интереса на хората към друг тип представяне на нашето културно богатство.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *