Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 307

За чиста и свята република

Възпоменателна церемония по повод 147 години от гибелта на Васил Левски събра шуменци пред паметника на Апостола в центъра на града. Слово за живота и делото на великия българин произнесе Димо Георгиев, директор на ПЕГ „Никола Вапцаров“. „Всяка година на тази дата признателните поколения се прекланяме пред безсмъртното дело и подвига на този най-пламенен родолюбец. На тази дата целокупна България се прощава с един от най-великите си синове – Васил Иванов Кунчев, останал с паметното име Левски. Образът на Апостола на свободата отдавна е запечатан в българското национално съзнание. Той е останал като пример за всички поколения със своята патриотична всеотдайност , със своето очарование на горд и смел водач, с обаянието на човек, който е прежалил себе си в името на народа, който иска да види Отечеството си свободно“, каза в словото си Димо Георгиев.

Той подчерта, че Левски е велик и със своите идеи за бъдещия свят, със своята гражданска честност, със своите качества на човек на модерното време, със своята гениалност на организатор и политик  той надскача ограниченията и условностите на примирението .“Васил Левски е светлият образ в нашата история. Той преобърна времето и го направи свое, доказвайки, че народът носи у себе си жаждата за свобода и справедливост. Левски постави интересите на народа пред всичко друго. Той ратуваше за чиста и свята република. Да мерим думите и делата си с неговите, това за нас днес е обществен морал и лична норма на поведение“, каза в края на словото си Димо Георгиев.

Ученици от Езиковата гимназия представиха поетична композиция, посветен на Апостола.

Да се преклонят пред паметта на Васил Левски дойдоха кметът на Шумен Любомир Христов, заместник-кметове, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани, ученици и деца от градините, които поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола.

Възпоменателната церемония бе организирана от Община Шумен и Командването на шуменския военен гарнизон.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *