Ще подкрепите ли политически проект на Слави Трифонов?
Да

or

Не
гласували: 384

Животът на композитора

Изложба, съставена от документи и снимки от личния архив на Панчо Владигеров, ще бъде подредена на 13 март, рождената дата на големия български композитор във фоайето на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Експозицията е част от събитията, посветени на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров.

В нея са включени снимки от личния архив на композитора и семейството му, документи, свързани с провеждането на международните конкурси за пианисти, текстове, посветени на творчеството на Владигеров, които се съхраняват в Държавния архив в Шумен.

Всеки, който посети изложбата ще може да разгледа оригинални лични снимки на композитора, схема на родословното дърво на фамилия Владигерови, изготвена от Марко Хаджиев и фотографии на участниците в първия международен конкурс за пианисти на името на Панчо Владигеров. Ще бъдат показани и единственият оригинален документ с почерка на Владигеров, спомени и впечатления на Павла Жекова, първата учителка по пиано на композитора, които разказват за първите стъпки на бъдещия творец в света на музиката.

В експозицията са включени и снимки от честването на неговата 75-годишнина и удостояването му със званието „Почетен гражданин на Шумен“.

Запазена е и снимката, запечатала момента, в който големият български композитор получава престижната Хердерова награда. Документите, включени в изложбата, представят основни моменти от провеждането на международните конкурси за пианисти и провеждането на музикалните дни „Панчо Владигеров“. Изложбата е част от мащабната програма със събития по повод 120 години от рождението на бележития български композитор и се организира от Община Шумен и Държавен архив – Шумен.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *