Одобрявате ли новогодишната реч на президента Румен Радев

or

гласували: 251

Енциклопедистът Войников

Проф. Стефан Хърков, Десислава Златева и Антония Панева представиха програмата за честването на 185-годишнината от рождението на Добри Войников.

„Музикалната  дейност на енциклопедиста Добри Войников“ е мотото на международната научна конференция и на концерта по повод 185-годишнината от рождението на Войников и 160 години от създадения от него първи ученически многогласен  хор в България. Това обяви проф. Стефан Хърков от Шуменския университет на пресконференция днес . Тя ще се състои на 22 и 23 ноември и се организира от висшето училище и Община Шумен. Посвещаваме тази конференция на музикалната дейност на Добри Войников, тъй като той е известен повече като театрал, езиковед, журналист, педагог, но не и като музикант, каза проф. Хърков и уточни, че целта на конференцията е да обедини изследванията за Войников като музикален педагог, оркестров диригент, създател на първия многогласен хор.

Откриването на конференцията ще бъде на в 9 ч. на 22 ноември в къща-музей „Добри Войников“ с пленарен доклад на проф. Хърков. По време на Възраждането многогласното пеене достига до нас именно чрез Войников, който започва системно да го преподава в училище и прави първия многогласен хор. Следобедните заседания на конференцията ще се проведат в залите на НЧ „Д. Войников 1856“. Заключителното заседание ще бъде на 23 ноември сутринта в Педагогическия факултет на Шуменския университет, уточни проф. Хърков.

В конференцията ще участват член.-кор. проф д.н. Светлана Куюмджиева, представители на БАН на музикалните академии в София и Пловдив, представители на Унгарското посолство и на Полската академия на науките.

Съпътстващата програма предвижда общоградски концерт на 22 ноември от 17,30 ч. в зала „Венета Вичева“ в Община Шумен със специалното участие на проф. Роксана Богданова. В него ще участват и шуменската Симфониета, хоровете „Бодра песен“ и „Родни звуци“,, академичната  хорова формация “Венета Вичева“, представителен хор на СУ „С. Доброплодни“.

Община Шумен, Народно читалище „Добри Войников – 1856“, Регионалният исторически музей и ШУ „Еп. К. Преславски“ организират съвместно поредица от инициативи, посветени на 185 години от рождението на Добри Войников, уточни Десислава Златева, началник отдел „Култура“ в Община Шумен.

Преди конференцията са предвидени още много изяви. На 10 ноември шуменски представители ще посетят Браила, където Войников е работил, а в местния театър хор „Родни звуци“ ще изнесе концерт по повод годишнината, уточни Антония Панева, зам.-председател на читалищното настоятелство и началник на шуменския отдел към Държавния архив. Там ще бъде прожектиран и филмът „Революция на духа“ по сценарий на проф. Кина Вачкова. Същият филм ще бъде представен и от ТВ Шумен на 21 ноември.

За 21 ноември от 18,30 ч. на сцената на ДКТ „В. Друмев“ ще се играе „Началото на криворазбирането“

На 24 ноември от 10.00 ч. в РБ „Ст. Чилингиров“ ще бъде конкурсът „Аз рецитирам българска възрожденска поезия“.

Пак на 24 ноември от 11 ч. в Къща-музей „Добри Войников” ще започне Флашмоб – песни от Д. Войников, съвместно изпълнение на  хор „Родни звуци”, хор „Бодра песен”, представителен хор на СУ „Сава Доброплодни”, в 11.30 ч. – изпълнение на откъс от пиесата „Криворазбраната цивилизация”  на Добри Войников, а в 12.00 ч. – Връчване на дарение на музея – картина от доц. Валентин Кулев.

За по-малките е предвидено ученическо състезание за Добри Войников, което ще се проведе на 10 и 11 декември.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *