Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 630

Дигитализират Шумен

Интегрирана географска информационна система /ГИС/ въвежда Община Шумен. Чрез нея администрацията  дигитализира дейностите по управление на устройство на територията. Новата система бе представена днес по време на заседанието на постоянната комисия по ТРСУ с председател арх. Светлозар Тузсузов. Системата се разработва и внедрява от геоинформационната компания Мапекс. Очаква се скоро да завърши въвеждането на цялостно решение за цифровизация на регулацията на град Шумен, включително внедряване на ГИС на действащите регулационни планове.

На база на внедрените технологии, община Шумен ще може по-ефективно да генерира своите официални удостоверителни документи като скици, справки, отчети, баланси и други административни документи. В значителна степен ще бъдат оптимизирани дейностите по строителството и екологията и ще се увеличи административният потенциал. Чрез нея ще можете да разгледата всеки общински обект, видовете дървета и контейнери за смет, осветлението, къде се намира синята зона и т.н.

„Въвеждането на ГИС е последващ етап след разработването на Общ устройствен план на Община Шумен. Администрацията притежава огромен информационен масив – надземни и подземни комуникации, канализационни системи, газопреносна мрежа, зелена система, осветление и дори синя зоня – всичко това се обединява от ГИС и достъпът до информация на специалисти и граждани с един клик чрез интернет става изключително бърз и лесен“, каза в началото на заседнието арх. Тузсузов.

Според зам.-кмета по строителство и екология инж. Боян Тодоров идеята е да се събере всичката информация на едно място, бързо да може да се обработва и да се предоставя на гражданите. Софтуерът вече работи устойчиво, изграден е сървър в общината, цялата информация е качена и в облак, каза инж. Тодоров. Засега е изградено звено от трима души, които поддържат системата и въвеждат данни, но техният брой ще се увеличи заради огромния обем работа, смята Тодоров.

В момента се изгражда и сайтът на системата, който засега е само тестови. Предстои в следващите месеци да бъде пуснат и той, за да могат гражданите да имат достъп до информацията. Системата има връзка и с Google, има и мобилно приложение за таблети, чрез което на място, на даден обект или на улицата специалистът или гражданинът да може да получи информация.

Според инж. Иван Йонков най-трудно ще бъде поддържането на системата и периодичното въвеждането на данни. Освен това трябва да се изчисти въпросът кой ще носи отговорност, ако конкретната информация се окаже неточна – ще има риск и това може да създаде проблеми на общината, каза Йонков. Взаимодействието с институциите и операторите ще е трудно, но процесът не трябва да спира, потвърди инж. Тодоров.

Избраната от община Шумен технологична платформа интегрира данните, поддържани и управлявани от различни информационни системи. Тя дава възможност за предоставяне на услуги, свързани с проектирането, благоустройството, строителството и управлението на активите, дава достъп до достоверна и комплексна геопространствена информация.

Ползваните услуги ще бъдат платени, но засега още няма разценки. Хубавото е, че от домашния си компютър гражданите ще могат платят и да получат на мига нужната информация или документ.

В края на заседанието комисията по ТРСУ препоръча на общинската администрация по-нататък да се създаде стройно звено, което да се занимава с надграждането и поддържането на системата.

Според арх. Тузсузов държавата трябва да въведе някаква система, с която да задължи операторите да подават информация в общината. Засега Шумен е третата община след София и Варна, която въвежда ГИС, но процесът върви към развитие и трябва да се намерят законови разпоредби, смята арх. Тузсузов.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *