От кого сваляте доверието?Премиера(<-) или Президента(->)?

or

гласували: 258

Детски фолклорен конкурс

 

Шести фолклорен конкурс „Да съхраним традициите“ за деца от детските градини се провежда днес в Младежкия дом. Тазгодишното издание на конкурса е част от програмата със събития на Община Шумен, с която се отбелязват 130 години от началото на предучилищното образование в града.

В него участват 440 деца от 26 детски градини от Шумен, Велики Преслав, Нови Пазар, Варна, Ямбол, Сливен, Нова Загора и от селата Дибич, Ивански, Вълнари и Салманово. В категория фолклорно-етнографски жанр /празник или обичай/ се състезават шест състава. Те пресъздадат обичаите Момински пролетен буенек и Ямболски коледарски буенек, Гергьовден, Прощъпулник, Ерменлия – обичай от Странджа и народни игри. В категория български народни танци участват 16 танцови състава. От тази година в конкурсната програма е включена и нова категория – за фолклорно пеене, в която участват 13 изпълнители.

В категория за изобразително-приложно изкуство малчуганите участват с детски рисунки, пана, кукерски маски, кукли в български носии, глинени съдове, изработени от децата с помощта на родителите. Отличените творби са показани на сцената на Младежкия дом.

Представянето на малките участници се оценява от професионално жури.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *