Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Денят на Шумен

 

С тържествена церемония по издигане на националния флаг, на знамето на ЕС и на флага на Шумен започна празникът на 11 май – Денят на Шумен. Правото да асистират при  издигането на флаговете под звуците на трите химна получиха носителят на „Златна значка на Шумен“ дългогодишният директор на ПМГ „Н. Попович“ Ваньо Георгиев, 12-окласникът Петър Ангелов – ученик на годината в областта на хуманитарните науки и почетният гражданин на Шумен и автор на текста на химна на града Антонин Горчев. Най-малките шуменци от детските градини и началните класове запяха заедно химна на Шумен.

 

Ваньо Георгиев

 

Да почетат празника дойдоха делегация от побратимения Румънски град Браила, народните представители от всички парламентарни сили, с изключение на ДПС, почетни граждани, областният управител, представители на културни институти.

 

За празника пристигнаха гости от румънския град Браила

 

Приветствие към шуменци отправи кметът на града Любомир Христов. „В такива дни вярвам, че тези, които искат да създават, са много повече. Днес Шумен има нужда от знанията, опита, мъдростта и енергията на всички, които са готови да направят промяната и да допринесат за неговото развитие. Нека да превърнем Шумен в модерен и развит, красив и уютен град, в който да живеем. Да вървим заедно по този път, защото това е нашият град“, каза в приветствието си градоначалникът и пожела на Шуменци „Честит празник!“.

 

 

 

Поздравителни адреси до Шумен изпратиха президентът Румен Радев, който призова шуменци да продължават да пазят българските традиции. Пздравителни адреси дойдоха и от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, от премиера Бойко Борисов, от председателя на НСОРБ Даниел Панов, кмет на Търново, от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, от районния мюфтия и др.

Половин час по-късно в заседателната зала на общината започна тържествената сесия на Общинския съвет, свикана от председателя проф. Борислав Беджев. С изслушване химните на България на ЕС и на Шумен и молебен за здраве бе даден старт на официалното заседание.

Проф. Беджев направи обзор на историческото и културната наследство в региона, дало началото на много първи неща, случили се в Шумен. „Имаме повод Шумен да се гордее. Ето защо всеки един от нас трябва да работи активно за развитието и благоденствието на нашия град, на България и на Обединена Европа. Независимо от трудностите, аз съм убеден, че ние ще бъдем на необходимата висота, за да оправдаем доверието на нашите избиратели за решаване на праблемите на града. Нека емоцията на днешния празник ни зарежда с  ведрост, здраве, сила и енергия, и да приемаме такива решения, които да утвърждават авторитета и да проправяме пътя към един проспериращ град“, каза в словото си проф. Беджев.

Приветствено слово за празника поднесе и кметът Любомир Христов. „По неписано правило на празник всички речи припомнят почетното място и заслугите на Шумен в националната ни история. Да помним постиженията на предците си и да се учим от миналото е наш дълг, но и наше вдъхновение. Големият смисъл на всеки празник, особено на празник като днешния, е да обедини минало и настояще. Да ни убеди в трайността на завещаното от живелите преди нас. Да вгради този завет в желанията ни за бъдещето“, каза Любомир Христов. Градоначалникът подчерта, че мнозинството обединява хора от различни политически окраски под знамето на общото желание да се изгражда. „Тези хора са обединени от мечтата да направим Шумен съвременен, красив, уютен град, в който всички ние искаме да живеем. Град, в който обичаме всяко кътче. Град, в който можем да срещнем по улиците  хора, които вдъхновяват със своя пример“, каза кметът.

Той подчерта, че след себе си иска да остави на шуменци чиста вода, повече детски площадки, необходимата зала за спорт и култура, обновен летен театър и Младежки дом, безопасна среда, спретнат и жив град, с добре развита икономика, повече възможности за работа и по-добро заплащане. И уточни: „Без вашата подкрепа – на гражданите на Шумен и на общинските съветници – това са трудно постижими цели. Нека да ги преследваме заедно. Защото това е нашият град“, завърши словото си градоначалникът и пожела честит празник на всички.

В приветствието си към шуменци областният управител проф. Стефан Желев изтъкна, че Празникът 11 май ни напомня за огромното културно и историческо наследство и за значението на Шумен в общото развитие на България.

Метин Джамбазов

Общинският съветник от ДПС Метин Джамбазов в приветствието си посочи четири неща, които иска да останат от този мандат: Общинският съвет да помогне за развитието на на икономиката, да се подобри здравеопазването и образованието, да се развие културата и туризма и не на последно място – напусналите Шумен и страната да се върнат отново тук.

Според съветника от БСП Веселин Пенчев, председател на групата съветници, всички сме отговорни за запазването на традициите, както и да съхраним и да запазим Шумен като духовен център.

Веселин Пенчев

Представителят на Реформаторския блок проф. Бисерка Йовчева напомни, че освен да съхраняваме традициите, ние днес създаваме и нови, и правим за Шумен това, което заслужава този древен град.

За чест, доблест, морал и етика призова съветникът от партия „Атака“ Добрин Чайлев.

Проф. Добрин Добрев

Зрънце философия пося проф. Добрин Добрев – „В този ден е важно да знаем, че човек трябва да служи на себеподобните си както Бог служи на човечеството“.

Според народния представител от БСП Иван Иванов всеки кмет и общински съвет е оставил някаква следа в развитието на Шумен. Той обаче подчерта, че днес трябва да мислим за бъдещето, за тези, които са в трудно положение. Да подадем ръка на лекарите, призова депутатът. „Нека забравим тяснопартийните интереси и да работим заедно за добруването на този град, за да можем с вдигната глава да се срещаме с избирателите си, завърши Иван Иванов.

Депутатът от ГЕРБ д-р Румен Генов пожела на шуменци здраве и благоденствие, повече позитивизъм и положително мислене. Според него проблемите понякога се преекспонират. Той не уточни към кого хвърля ръкавицата, но призова „Нека проблемите ни обединят“.

След официалните речи започна церемонията по връчване Наградите на Шумен в областта на културата и изкуствата, както и връчването на званието „Почетен гражданин на Шумен“.

Официалната част завърши с чаша шампанско и шоколадови бонбони.

Празничната програма продължава и в следобедните часове.

В 12,30 ч. на източната стена на МБАЛ беше спуснат 30-метровия национален флаг по инициатива на първа шуменска чета “Панайот Волов” от сдружение “Пазители на българщината”. Тя е под мотото „Да развеем трибагреника“ и датира от 2015 година. За трета година подвойводата на четата Климент Климентов финансира изработката на знамето, което е с размери – 30 метра дължина и 4,5 метра ширина. Танцьорите на Борис Иванов огласиха пространството пред болницата, докато се спускаше флагът.

В 13.30 часа в ШУ „Еп. Константин  Преславски“ ще се проведе олимпиада по езикова култура за студенти и гимназисти.

В парка между Община Шумен и Регионалната библиотека в 14.00 часа ще има уъркшоп по съвременни танци с участието на The Loud Dancers, Layout free run & parcour.

В 16.15 часа в градинката пред паметника на ген. Мадатов ще има изпълнения на Градския духов оркестър „Михаил Биков“.

Празничната програма, посветена на Деня на Шумен – 11 май, продължава с изложба на випуск 2018 на СУ „Сава Доброплодни“, която ще бъде подредена и представена в ХГ „Елена Карамихайлова“ от 17.30 часа.

В 18.30 часа пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ ще се състои официалното откриване на Международния фестивал „Друмеви театрални празници „Нова българска драма“.

По същото време, в 18.30 часа, на откритата сцена на пл. „Освобождение“  ще започне празничният концерт на Поли Генова с участието на госпъл формация „Менора“, Танцувално студио „Електра“, The Loud Dancers, Layout free run & parcour и хип-хоп група „Емоушън“.

Деца и ученици се включиха в празника пред общината.

Авторът на текста на шуменския химн поетът Антонин Горчев асистира при вдигането на флага на Община Шумен.

Знамето на Европейския съюз се развя от ръцете на Петър Ангелов – ученик на годината в областта на хуманитарните науки.

 

 

Депутатът Емил Димитров – Ревизоро и Христо Димитров, художествен ръководител на ансамбъл “Българе”.

На стъпалата сред официалните лица бяха областният управител о. р. проф. Стефан Желев със заместниците си Петко Шаренков и Ширин Вели.

Тържествената част на Деня на Шумен започна с химните на България, Шумен и Европа.

Вляво на публиката – левицата.

Слово за празника произнесе кметът Любомир Христов.

Сред официалните лица беше и ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, който е с шуменски корени.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *