Доволни ли сте от резултатите от евроизборите?

or

гласували: 180

Делата на прокуратурата

Резултатите от дейността на обвинението в Шуменския съдебен окръг през 2018 година представиха пред журналисти в четвъртък административният ръководител на Шуменската окръжна прокуратура Маргарита Георгиева и говорителят прокурор Яна Николова.

 

Окръжната прокуратура в Шумен е осъществила ръководство и надзор по шест дела със значим обществен интерес през 2018 г. Шест са делата със значим обществен интерес, по които през 2018 г. Окръжната прокуратура в Шумен е осъществявала ръководство и надзор. Едно от тях е делото за влаковата катастрофа в село Хитрино, по което прокуратурата привлече към наказателна отговорност за престъпление по член по чл.343, ал. 4, във връзка с ал. 3, б. „б“ от НК двамата машинисти. За катастрофата от 10 декември 2016 г., при която дерайлира влакова композиция и по непредпазливост беше причинена смъртта и телесни повреди на повече от едно лице, както и големи материални щети, през миналата година в
Шуменския окръжен съд започна съдебното следствие, което ще продължи и през тази година.

По досъдебното производство на специален отчет, водено срещу частния съдебен изпълнител Асен Тонев за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, вече има осъдителна присъда. Тя е протестирана от Окръжната прокуратура в Шумен пред Апелативния съд заради признаването на подсъдимия за виновен за
длъжностно присвояване, но по член 202, а не по член 203 от НК, както и заради явната несправедливост на наложеното условно наказание.

Сред успехите на прокурорите от Окръжната прокуратура в Шумен е и делото за четворното убийство в Каспичан. Само за три месеца разследването срещу обвиняемия Петър П. беше приключено и той беше предаден на съд за умишленото убийство на четирима свои роднини, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. На 20 февруари тази година при условията на съкратено съдебно следствие Шуменският окръжен съд произнесе 30-годишна ефективна присъда за виновния за четворното убийство 63-годишен мъж.

Три дела за държане с цел разпространение на наркотични вещества, както и за производството им белязаха работата на прокурорите и разследващите през 2018 г. в Шумен. В местността Тунесец край Велики Преслав и в шуменското село Кочово бяха установени като извършители на две престъпления, свързани с наркотични вещества, двама мъже, които без надлежно разрешително държали с цел разпространение 13, 268 кг марихуана на стойност над 50 000 лв. и засели и отглеждали 705 растения от рода на конопа. Двамата обвиняеми сключиха споразумения с прокуратурата, които съдът одобри, и по силата на които им бяха наложени наказания 2 години за единия и глоба от 5000 лева и 1,8 год. за другия и глоба в размер на 40 000 лева. При разбиването на втора наркооранжерия край село Хан Крум бяха намерени 551 растения коноп.

Обвинителният акт срещу ветеринарния лекар Красен Крумов, отглеждал и държал с цел разпространение над 80 кг марихуана, е бил внесен Шуменския окръжен съд в сряда и Крумов ще бъде изправен на подсъдимата скамейка.

През 2018 г. прокуратурите в Шуменския съдебен район са работили в условията на устойчива натовареност, заяви в отчетния си доклад административният ръководител на Окръжната прокуратура Маргарита Георгиева. Причина за това са незаетите места за обвинители, което рефлектира и върху по-високата натовареност на прокурорите. Кадровият
дефицит обаче се компенсира с добрата организация и личната мотивация за работа на прокурорите в района. През 2018 г. са внесени общо 746 прокурорски акта от прокурорите от района, в това число обвинителни актове, споразумения, постановления по чл.78а от НК и предложение по чл.83б от ЗАНН. Предадени на съд са общо 784 лица. През отчетната 2018 г. общият брой на осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт е 753.

Гости на отчетното събрание на прокурорите от Окръжната прокуратура и районните прокуратури в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав бяха заместникът на главния прокурор Пенка Богданова, завеждащата отдел във ВКП Славка Славова и административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *