Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Декларирайте си кучето

1091 са регистрираните кучета при ветеринарните доктори, но само 802 са декларирани в общинската администрация и е платена  12-левовата годишна такса. Това заяви Борислав Станев, главен инспектор „Контрол по чистотата“ в община Шумен. В началото на годината декларираните домашни любимци са били 613, но по време на триседмичните активни проверки на инспекторите са се увеличили с още 200. Нерегистрираните около 300 кучета, според Станев, са повечето в кварталите на града и селата.

Според инспекторите, въпреки  изчезналите табели за забрана на разходка на кучета в детски градини и училища, както и по детските площадки, собствениците на четириногите знаят разпоредбите, но не ги спазват. Общината отчита, че към този момент няма нормални площадки за разходка на кучета, но Станев заяви, че ще положат усилия част от тях да бъдат направени пригодни за животните.

Станев отчете, че по сигнал при проверките е открит един обект извън града с 16 кучета и съмнение за нерегламентирано развъждане на породисти четириноги. Към този момент обаче ОДБХ не се е произнесла дали обектът е незаконен. От собственика са изискани всички документи за отглеждане на четириногите. По време на проверката там не е установено нехуманно отношение към животните, каза още Станев.

Той припомни, че кучетата не трябва да се разхождат свободно, както и да не могат да напускат домовете си и да застрашават хората по улиците, както това се е случило с дете в Белокопитово. Излязло от двора куче е нападнало детето, което карало велосипед и за радост малкия се отървал само с уплаха.

Според статистиката на общината по време на триседмичната проверка са издадени 11 акта: за недекларирани кучета – 4 и наказанието е 50 лв. глоба, за свободно пускане на животните – 4, за това нарушение глобата е от 50 до 100 лв., за влизане в детско заведение и училище – 2 акта, за проявена агресия от четириногото на обществено място е съставен 1 акт. И за това глобата е от 50 до 100 лв.

Предстои актуализиране на Наредбата за отглеждане на кучета и синхронизирането й със  Закона за ветеринарната дейност, каза още Станев.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *