От кого сваляте доверието?Премиера(<-) или Президента(->)?

or

гласували: 258

Двама Почетни

Двама почетни граждани ще гласува Общинският съвет в Шумен на предстоящата на 25 април сесия. Предложенията са за Нико Майеров и за Иван Лечев. Двете докладни бяха разгледани и единодушно гласувани днес на комисията по култура, с председател Венцислав Венков.

Нико Майеров е роден на 4 ноември 1929 г. в гр. Шумен. Завършва Мъжката гимназия в родния си град, а по-късно и Софийския университет, специалност философия. Повече от двадесет години е неплатен заместник председател на НЧ „Добри Войников – 1856“. Като член на настоятелството организира, създава и спомага за съхраняването и развитието на читалищното дело. В края на 60–те години става член на киноклуб „Мадарски конник“ към читалището. От 1971 г. е и негов председател.  През 1970 г. в гр. Шумен се провежда първият фестивал на кинолюбителското историческо творчество. Идеята за неговото организиране принадлежи на Нико Майеров и на Стефан Стоянов. От 2003 г. фестивалът прераства в международен. Киноклуб „Мадарски конник” е един от малкото киноклубове в България. Заслуга за всичко това има Нико Майеров – неговият председател. Той е инициатор и идеен създател, технически реализатор на много филми, отразяващи историята и развитието на гр. Шумен. През 2008 г. е удостоен със „Златна значка“ на гр. Шумен. Предложение за удостояването на Нико Майеров е от група граждани на Шумен.

Предложението за Иван Лечев е от неговите възпитаници. Иван Лечев е роден на 26 май 1939 г. в с. Тодор Икономово, община Нови пазар. До приключване на кариерата му е бил три пъти републикански шампион, три пъти втори и веднъж трети в страната. През 1960 г. е взел участие на Олимпийските игри в Рим, освен това е участвал и в две световни и три европейски първенства. В периода 1993-1994 година е бил треньор на юношеския национален отбор, а през 1995-2001 е бил треньор на националния отбор в Тунис. Негови състезатели са Янко Русев, Златан Ванев, Петър Танев, Васил Ванев, Светлозар Рафаилов, Емилиян Янков, Ивайло Христов. През 1997 г. Общински съвет Шумен го удостоява с почетен знак на общината – Сребърен. През тази година предстои г-н Лечев да навърши 80 години.

Преди редовния дневен ред Венков коментира неглижирането на комисията по култура при провеждането на конкурса за директор на Телевизия Шумен като обоснова претенциите си с факта, че медията харчи общински пари. Имаме право да знаем как, кой и кога избира директор на ТВ Шумен. До този момент не знаем нищо, каза Венков. Час по-късно от пресцентъра изпратиха съобщение до медиите, че за директор на ТВ Шумен е избран Георги Софронов.

Венков припомни още, че Общината закъснява и с обявяването на сесията на Общинския фонд „Култура“.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *